Pénteken döntenek a vallonok

-

Vallónia, Belgium francia nyelvű tartományának parlamentje pénteki rendkívüli ülésén hoz döntést arról, hogy támogatja vagy elutasítja az Európai Unió és Kanada közötti szabadkereskedelmi egyezmény (CETA) aláírását.


Paul Magnette vallon miniszterelnöknek a Le Soir című francia nyelvű belga napilapban ismertetett tájékoztatása szerint a vallon kormány még csütörtök éjjel összeül, hogy megvitassa az uniótól kapott, a szabadkereskedelmi egyezmény újabb módosító részleteit tartalmazó javaslatot.

A dokumentumot pénteken reggel terjesztik a parlament rendkívüli ülése elé, amelyen várhatóan döntést hoznak az egyezmény aláírásának támogatásáról vagy annak elutasításáról.
A Le Soir úgy tudja, a miniszterelnök a parlamenti ülés előtt találkozik Chrystia Freeland kanadai külkereskedelmi miniszterrel, ezt követően ismét lehetőség nyílik arra, hogy az Európai Bizottság az Európai Tanács és a belga szövetségi kormány képviselőivel közösen megvizsgálja a lehetőségeket.
Sajtóinformációk szerint csütörtökön délután a vallon parlament egy újabb változatot kapott az Európai Bizottságtól a Kanadával tervezett szabadkereskedelmi egyezmény átdolgozott részleteivel.
A vallon parlament változtatásokkal visszaküldött javaslatát követően csütörtök este további egyeztetésre hívták az uniós országok brüsszeli állandó képviseleteit (Coreper) vezető nagyköveteket a Kanadával tervezett szabadkereskedelmi egyezménnyel kapcsolatos vallon javaslatok megvizsgálására. Az éjjel befejeződött tárgyalásokat a tartományi parlament döntésétől függően pénteken folytatják.
A vallon parlament napok óta folytat tárgyalásokat a szabadkereskedelmi egyezmény részleteiről az Európai Bizottság képviselőivel. Diplomáciai források szerint az álláspontok ennek ellenére nem közeledtek, a vallon kormány kitart az egyezmény elutasítása mellett.
Az uniós kül- és kereskedelmi miniszterek keddi tanácskozásukon péntekig, az uniós állam- és kormányfők kétnapos csúcstalálkozójának befejező napjáig adtak haladékot Belgiumnak, hogy döntést hozzon a megállapodás aláírásával kapcsolatban. Az egyezmény elfogadásához valamennyi uniós tagország beleegyezésére szükség van, ugyanakkor Belgium francia ajkú vallon régiójának múlt heti, elutasító parlamenti döntése egyelőre akadályozza a megegyezést. A belga államberendezkedés értelmében ugyanis az ország minden közösségének vétójoga van a nemzetközi megállapodásokat illetően.