Pénteken akár fel is függeszthetik a schengeni határokat

Fotó: AFP / ELVIS BARUKCIC

-

Görögországot akarja Brüsszel sakkban tartani azzal, ha pénteken az EU bel- és igazságügy miniszterei rábólintanak Schengen két éves felfüggesztésére. A Financial Times birtokába került ugyanis egy dokumentum, mely szerint holnap ez a kérdés lesz napirenden a miniszterek között.


Az FT által hivatkozott, kiszivárgott dokumentum alapján minden eddiginél drasztikusabb lépéseket tervez Brüsszel az Európai Unió védelmének érdekében. A lap úgy tudja, hogy a bel- és igazságügyi miniszterek pénteken megvitatják a schengeni határok ideiglenes felfüggesztésének lehetőségét. A Financial Times szerint a soros luxemburgi elnökség az uniós szerződés 26-os cikkének hatályba lépését javasolja, amely lehetővé tenné, hogy az Európai Bizottság engedélyezze a belső határok két évre szóló lezárását az eddig fél évben maximalizált időtartam helyett.


Ha pedig ezt holnap a miniszterek elfogadják, akkor előkészítési időre sem lenne szükség, hanem azonnal bevezethetnék a szigorítást. Az viszont nem egészen világos, hogy mindehhez egyhangú döntés kell-e, de valószínűleg igen, mivel egy új schengeni tagállam felvételéhez is egységes álláspontra van szükség.


A lap megkérdezett ezzel kapcsolatban egy szakértőt, aki úgy véli, hogy Brüsszel a lépéssel Görögországot akarja sakkban tartani. Az EU már többször megfenyegette Athént a schengeni tagság felfüggesztésével, amennyiben nem tudja a menekültáradatot megfékezni. A dokumentumban állítólag Brüsszel azt is követeli, hogy Görögország azonnal vegye igénybe az uniós határvédelmi ügynökség, a Frontex segítségét, hogy az EU külső határára unós határőröket vezényelhessenek.


Donald Tusk és a visegrádi országok ellenzik a felfüggesztést

A Gazeta Wyborcza című lengyel lapnak nyilatkozva az Európai Tanács elnöke a Hollandia által november végén felvetett schengeni szűkítésről nyilatkozott. Szerinte nincs értelme a schengeni tagállamok számát csökkenteni, és létrehozni egy „mini Schengent”, a belső határok visszaállítása helyett az Európai Unió külső határainak védelmét kellene megerősíteni.


A mini Schengen tervéről nyilatkozó európai kommentátorok Svédországot, Németországot, Ausztriát, Belgiumot és Hollandiát említették azon uniós országok között, melyek között a határok továbbra is szabadon átjárhatók lennének. A dél- és közép-európai tagállamok ezen elképzelés szerint kívül rekednének a schengeni rendszeren, leginkább azért, mert a közép-európai államok nem akarnak részt vállalni a menekültek „igazságos" elosztásából.

Tuskhoz hasonlóan a V4-ek is tiltakoznak a schengeni szűkítés ellen, és Bohuslav Sobotka cseh miniszterelnök szerint a „visegrádi országok" kezdeményezni fogják, hogy „Schengen barátai" néven alakuljon egy szélesebb csoport amelynek keretében az összes résztvevő hozzájárulna a külső schengeni határok védelmének megerősítéséhez. Orbán Viktor ezt „nagyon fontos" kezdeményezésnek, egyben kötelezettségvállalásnak minősítette.