Péntek 13.: megdőlhet az ondóvezeték-elkötési világcsúcs

-

Különösnek tűnhet a túlnépesedés és a nyomor elleni harcnak ez a módja: a vasectomia-világnapon több ezer – a beavatkozásnak magát önként alávetni hajlandó – férfit tennének nemzőképtelenné. A tavaly felállított csúcs 32 országban összesen 3000 beavatkozás volt, ennél most többet szeretnének elvégezni. De az akcióban nem csak azzal lehet részt venni, hogy elköttetjük ondóvezetékünket.


Hatalmas kampány zajlik világszerte azzal a felkiáltással, hogy a férfiak is vegyék ki részüket a családtervezésből, a születésszabályozásból, azt ne tartsák egyedül a nők felelősségének.


Évek óta november 13. a vasectomia világnapja, idén ez csak véletlenül – de elkerülhetetlenül – esik péntekre. A projektben a világ mintegy 500 orvosa végez majd több ezer ondóvezeték-elkötő beavatkozást. Az egyik fő célterület a világ 4. legnépesebb, 255 millió lakosú országa, Indonézia, amelynek népessége 2035-re 305 milliósra nőhet.

A világnapi akcióban azonban nem csak azzal lehet részt venni, hogy elköttetjük ondóvezetékünket. Adományokat is várnak a szervezők, mert a szegény országokban sokan még a műtét 30 dolláros díját sem engedhetik meg maguknak. Volt egy adománygyűjtő akció az Indiegogón is, bár túl sikeresnek nem mondható. Optimális esetben 120 ezer dollárt szerettek volna összegyűjteni a kampányra. Ha összejött volna 5000, akkor egy szponzor azt megduplázta volna. Végül a gyűjtés 695 dollárnál állt meg.


Itt a rövid magyarázat a vasectomia hasznáról


Szex lehet, nemzés nincs (többnyire)

A vasectomia az esetek többségében nem fosztja meg a férfiakat a nemi élettől. Csak azt akadályozza meg – bár egyes szakértők szerint nem mindig 100 százalékos biztonsággal –, hogy a spermiumok bejussanak az ondófolyadékba. A beavatkozás során a herékből induló ondóvezetéket elvágják, elkötik vagy más módszerrel lezárják. Így lesz spermiummentes az ondó, vagyis nem képes megtermékenyíteni a petesejtet.


A hagyományos vasectomia:

A heréket, a herezacskót a műtétet megelőzően fertőtlenítik, leborotválják. Szájon át bevehető tablettával vagy intravénás készítménnyel elkábítják a pácienst. Kitapintják az ondóvezetéket. Helyi érzéstelenítőt juttatnak a környékére. A sebész egy-két kisebb vágást ejt. Ezeken keresztül elmetszik a két ondóvezetéket. A metszett végeit elkötik, összevarrják, elektromos kauterrel „megforrasztják”. Ezt követően felszívódó varrattal összeöltik a vágások helyét. A beavatkozás körülbelül 20-30 percet vesz igénybe. Nem igényel többnapos kórházi benntartózkodást, ambulánsan is elvégezhető.

A vasectomia más formái:

A feltárás nélkül végzett vasectomia esetén a sebész egy apró eszközt juttat a herezacskóba az ondóvezeték elkötésére. A folyamat kevesebb vérzéssel jár, a műtét utáni komplikációk esélye is kisebb, sőt maga a beavatkozás épp olyan eredményes, mint hagyományos vasectomia.

Egy másik eljárás során ún. Vasclip-implantátumot ültetnek be: egy kapoccsal kötik el az ondóvezetéket. A beavatkozást vágás, varrat, kauterrel való „égetés” nélkül végzik, így a potenciális fájdalom és a szövődmények valószínűsége minimális. Néhány vizsgálat azonban arra figyelmeztet, hogy a beavatkozás nem jelent 100 százalékos biztonságot. (Forrrás: Webbeteg.hu)