Péniszátültetéssel orvosolnák a katonák rejtett sebeit Amerikában

-

Talán már néhány hónapon belül sor kerülhet az első transzplantációra az Egyesült Államokban. Egy afganisztáni robbanásban megsérült fiatal katona kapna új szervet, amely az orvosok reményei szerint minden szempontból tökéletesen működhet.


Korábban csak két hímvessző-transzplantációt hajtottak végre a világon. 2006-ban Kínában nem sikerült az operáció, a tavalyi, dél-afrikai azonban igen. A férfi, aki a szervet kapta, azóta apa lett.

A baltimore-i Johns Hopkins orvosi egyetemen az első, kísérletinek szánt műtét után további hatvanat terveznek, és az eredmények értékelése után döntenek arról, hogy általánosan befogadott terápiává tegyék-e a pénisztranszplantációt.

2001 és 2013 között 1367 férfinek sérült meg a nemi szerve az iraki és afganisztáni hadműveletekben. Szinte valamennyien 35 évesnél fiatalabbak, és nem egyszer teljesen vagy részben elvesztették a hímvesszőjüket vagy a heréiket. Míg a végtagok elvesztése a háborúk egyfajta szimbólumává vált, ezekről a sérülésekről csak ritkán esett szó, és bár azt az orvosok sem remélik, hogy tökéletesen pótolni tudják az elvesztett szervet, de talán esélyt tudnak adni arra, hogy a műtéten átesett férfiaknak gyermeke legyen.

A háborús sérülteket operáló orvosok szerint az első, amire pácienseik rákérdeznek, hogy a nemi szerveik épen maradtak-e. „Inkább veszítenék el mindkét lábukat vagy a karjukat, mint hogy ilyen sérülésük legyen” – mondta a The New York Tmesnak az egyik veteránokkal foglalkozó szervezet munkatársa. Ennek ellenére többen bírálják a tervezett transzplantációt, mondván, hogy nem életmentő beavatkozásról van szó.

Bár az első jelölteket már kiválasztották, sem ők, sem családtagjaik nem akartak nyilatkozni. Az első, 200 és 400 ezer dollár közötti összegbe kerülő átültetést az egyetem finanszírozza, de azt remélik, hogy a védelmi minisztérium pénzügyi forrásokat biztosít a további műtétekhez.