Pengével a Népszabadság ellen

-

Nem tétlenkedtek az állambiztonságiak 1957-ben, nekiestek a lapnak, csak hogy eltüntessék Kádár nyomait.


„Népünk vérével bizonyította, hogy rendületlenül támogatja a kormánynak a szovjet erők teljes kivonására irányuló követelését! Nem akarunk tovább függőséget! Nem akarjuk, hogy hadszíntérré váljon az ország! Minden becsületes hazafihoz szólunk! Fogjunk össze a magyar függetlenség, a magyar szabadság diadaláért!” – zárta 1956. november elsején rádióbeszédét Kádár János, aki akkor a második Nagy Imre-kormány államminisztere volt. A szöveget másnap első számában közölte az újonnan alapított napilap, a Népszabadság.

Az eseményekről a Délmagyar közölt összeállítást:

A közgyűjteményekben őrzött példányokból 1957-ben „szakemberek” vágták ki a Kádár-beszédet.

Minap Kósa Lajos, a Fidesz frakcióvezetője az állampárti Népszabadságot úgy temette, hogy Hitlerék Völkischer Beobachter című újságjához hasonlította, ám a lapot hatvan éve a Szabad Nép ellenében alapították Nagy Imre környezetében dolgozó újságírók, mint azt a sajtótörténészek írják. Az alapító főszerkesztőt, Haraszti Sándort a forradalom után hat évre ítélték.

A Somogyi Károly Városi és Megyei Könyvtárban bekötve őrzött Népszabadság-példányok sértetlenek maradtak, a történészek ezek alapján rekonstruálják a történteket.