Pengeélen a roma mandátum

Fotó: MTI / MTI

-

Ellentmondásosan viszonyul a kormánypárt fő roma politikai szövetségese, a Lungo Drom a nemzetiségi regisztrációhoz. Történelmi jelentőségűnek tartja, de csak annyira, hogy annyian regisztráljanak, hogy az egy mandátumot hozzon.


A nemzetiségi listát állító kisebbségi önkormányzatok kedvezményesen, az általában szükségesnél kevesebb szavazatért cserébe juthatnak parlamenti mandátumokhoz. A polgároknak regisztrálniuk kell magukat, ha a nemzetiségi listák valamelyikére akarnak szavazni a pártlisták valamelyike helyett. A legnépesebb kisebbség körében az utolsó napokban felpörgött a regisztráció, de így is kétséges, hogy a péntek délutáni határidőig lettek-e annyian a szavazásra jogosultak, hogy igazi tétje legyen a roma nemzetiségi választásnak. Számításaink szerint 60 százalékos részvételnél 20 ezer körüli voksra van szükség a mandátumhoz. Minél többen mennek el szavazni, ez a szám annál magasabb. Matematikai esélye a mandátumszerzésre a romáknak és a németeknek lett volna.

Az egyik roma önkormányzati vezető szerint 17-23 ezer szavazót kell elvinniük ahhoz, hogy a listát vezető Farkas Félix teljes jogú tagja legyen a Parlamentnek. (Ellenkező esetben a többi nemzetiségi önkormányzathoz hasonlóan csak szószólót küldhetnek, aki tanácskozási joggal vehet részt az üléseken.) A Nemzeti Választási Iroda péntek reggeli adatai szerint 18 150 roma szavazna az országgyűlési választáson nemzetiségi listára. Kérdés persze, hogy ők el is mennek-e majd voksolni.


Melyik a fontosabb?

A listát az országos nemzetiségi önkormányzatok állíthatták össze. A roma önkormányzatot, az ORÖ-t vezető Farkas Flórián egyébként a Fidesz-KDNP listáján indul, a 17. helyen.

„Csak annyit regisztrálunk be, hogy világos legyek, amennyi (a mandátumhoz - W.J.) szükséges, és ezt rövid időn belül el fogjuk végezni” - mondta Farkas Flórián, az Országos Roma Önkormányzat (ORÖ) elnöke a Magyar Rádióban január 6-án a roma szavazatokról.

Kérdés, hogy ez sikerül-e.

Az interjúban Farkas Flórián a regisztráció-optimalizáció okairól is beszélt:

„Mi mindent a parlamenti választás sikere alá rendelünk, ugyanis köztudott, hogy mi több mint 10 éve szövetségben vagyunk a Fidesz-Magyar Polgári Szövetséggel, és a szavazatunk nagy részét egyéni listákra illetve az országos listára fogjuk biztosítani.”

Eleinte csak a választáson önállóan induló, ellenzéki Magyarországi Cigány Párt kampányolt a regisztráció ellen, azzal érvelve, hogy aki regisztrál, nem szavazhat a pártok országos listájára. (A Lungo Drom ekkor még a nemzetiségi szavazás történelmi jelentőségét hangsúlyozta.) Január közepén aztán meglepetésre a Farkas Flórián vezette Lungo Drom is leállíttatta a regisztrációt. Egy, a Roma Sajtóközpont által közölt levélben azt kérte, a romák ne adják le a regisztrációs kérelmeket. Az okokról akkor sem nyilatkozott.


-


A regisztráció leállítását, majd újraindítását egy megyei roma vezető is megerősítette. Ő a VS.hu-nak a héten azt mondta, ez zavart okozott a romák körében. Nagyjából három hete viszont kaptak egy újabb körlevelet, amely szerint „gőzerővel kéne folytatni a regisztrálást”. Azt, hogy a regisztrációra hét megyét állítottak rá, más is megerősítette. Az előbb idézett vezető azt mondta, azért állították le a regisztrációt, mert Farkas egyeztetett „legfelsőbb szinten” arról, mennyi szavazat kell a mandátumhoz. (Az egyeztetés tényéről megkérdeztük a miniszterelnök sajtófőnökét is, de egyelőre nem kaptunk választ. Farkas Flóriánt is szerettük volna megszólaltatni a regisztrációval kapcsolatban, de elfoglaltságai miatt nem ért rá nyilatkozni.)

Névtelenséget kérő interjúalanyaink közül volt, aki arra panaszkodott, nem is érezni a regisztrációra buzdító kampányt, mások abban látták a várható kudarc okát (vagyis hogy nem lesz mandátum), hogy a Fidesz rájött, mégis inkább a pártlistára kellene szavazniuk az embereknek, így inkább kihátráltak az elképzelés mögül. Több megyei vezető is cáfolta, hogy ne lenne regisztrációs kampány – ők az utolsó napokban is ezen dolgoztak, valamint nem hallottak arról sem, hogy a Fidesz leállíttatta volna a regisztrációt azért, hogy az emberek inkább a listájára szavazzanak.

Egy másik vezető arra panaszkodott, ez az egész regisztráció ellenszenvet generált a romák és nem romák között. Ő például úgy érzi, a korábbival ellentétben a fideszes képviselők már nem veszik őket figyelembe, nem is mennek hozzájuk, pedig ő régen „tűzbe ment volna a Fideszért”.

Előző megszólalóinkkal ellentétben volt olyan is, aki nem politikai, hanem adminisztrációs okot sejtett a lassú regisztráció mögött: a kérelmek befogadása lassan ment, az apparátus nem volt erre felkészülve. Apróbb hibák miatt is visszadobták a papírt, volt, akinek harmadjára már elment a kedve a procedúrától. Állítólag volt olyan település is, ahol a fideszes jelölt nem nézte jó szemmel a regisztrációt, mert így az illető már nem tud pártlistára szavazni.

Több megkérdezett roma megyei vezető, illetve önkormányzati képviselő is a regisztráció ellen kampányolt, egyebek között az elképzelés antidemokratikus voltával érvelve.


A közmunka haszna

A héten egyébként a regisztráltak száma ingadozott, volt jelentős csökkenés is, az utóbbi három napban viszont naponta nagyjából ezerrel nőtt a létszám. Arra, hogy mivel vették rá a romákat a regisztrációra és a kijelenkezésre, ellentétes, többnyire egymást vádoló érveket hallottunk. (A kiregisztrálók pontos számát szerettük volna megtudni, de azt a Nemzeti Választási Iroda külön nem tartja nyilván.)

Decemberben a Roma Polgári Tömörülés elnöke, Makai István azt állította, begyűjtik a roma közmunkások adatait, és utána tudtuk és beleegyezésük nélkül regisztrálják őket. A Magyarországi Cigány Párt egy településre hivatkozva azt állította, a Lungo Drom gyűjtötte így a neveket. Az érintett település polgármestere ezt akkor cáfolta. Nekünk viszont egy a regisztráció mellett kampányoló lungo dromos vezető azt mondta, elvétve előfordult ilyen, de ő mindenki figyelmét felhívta a jogszabályok betartására.

Most már nem lehet stikában regisztrálni senkit. A civil szervezetek kifogásai után ugyanis a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium módosított a vonatkozó rendeleten, így már nemcsak a megadott értesítési címre, hanem az illető lakcímére is visszaigazoló levelet kell küldeni arról, hogy nemzetiségi szavazóként regisztrálták. A civilek ugyanis attól tartottak, az eredeti szabály miatt sokan csak a választáskor szembesülhettek volna azzal, hogy csak a nemzetiségi listára voksolhatnak, pártlistára nem – holott ők ezt nem kérték. Másrészt valakit a tudta nélkül regisztrálni önmagában a mandátum miatt sem éri meg, ahhoz ugyanis még szavazni is el kell menni.

A közmunkás szakszervezet egyik tagja arról beszélt, januárban ők is hallottak a közmunkások regisztrációjáról, de őket nem kereste meg senki ilyen panasszal. A nyilatkozatokban előkerült viszont egy új „csali”: az alakulófélben lévő foglalkoztatási szövetkezettel szereznek szavazatokat. És nem feltétlenül a nemzetiségi listára.

A kormány és az Országos Roma Önkormányzat 2011-ben kötött keretmegállapodást, ebben a többi között szerepel célként, hogy 2015-ig 100 ezer munkanélküli romának adnak munkát. Ehhez kapcsolódva hoztak létre egy foglalkoztatási szövetkezetet a roma önkormányzat vezetésével. (Pályáznia kellett: uniós projekt, 5 milliárd keretösszeggel, célja a szövetkezethez tagként csatlakozók foglalkoztatásának elősegítése.)


képünk illusztráció


Farkas Flórián március eleji közleménye szerint a program „megvalósítási szakaszba érkezett”, új foglalkoztatási formát nyitnának a következő években. Ennél több nem derült ki.

Több interjúalanyunk állította, hogy a szövetkezet közvetítene majd roma munkaerőt például állami építkezésekre – csak a tagokat. Állítólag egyszeri belépési díj is van, ami 1000 forint, de van, aki helyett ezt kifizetik. Többek állítása szerint a tagság feltétele, hogy az illető a Lungo Drom tagja legyen, vagy belépjen Farkas Flóriánék szervezetébe. A Fideszbe nem kötelező. Állítólag az embereket a munkalehetőséggel motiválják a belépésre.

„Bármi elképzelhető, kinek milyen fantáziája van. Sok az ellentmondó információ” – válaszolta kérdésünkre egy a regisztráció mellett elkötelezett vezető arra a kérdésünkre, előfordulhat-e, hogy a szövetkezettel veszik rá a romákat arra, hogy regisztráljanak. De nem ez a cél, nem politikai szándék áll a szövetkezet mögött – tette hozzá. Azt is cáfolta, hogy a Lungo Drom-tagság feltétel volna.

A szövetkezet nemcsak a be-, hanem a kiregisztrálás oka is lehet: volt, aki azt mondta, többen azért iratkoztak le, mert azt hitték, kapnak munkát, de csalódtak. Más a regisztrációellenes kampányt okolta. Egyikük azt mondta, a Magyarországi Cigány Párt is ígérget. Egy másik vezető szerint a visszalépéseknek semmi köze a szövetkezethez, amögött más van, „nagyon csúnya dolgok”. De hogy mik, azt még név nélkül sem volt hajlandó elárulni.