Pelé szerint Stallone béna volt a futballhoz

Fotó: VS.hu/Zagyi Tibor / VS.hu/Zagyi Tibor

-

HÁTTÉR

Aki szerda délelőtt egy budaörsi hipermarketben mit sem sejtve válogatott a sajtos stanglik között, alaposan ledöbbenhetett, amikor brazil törzsi ütemek kíséretében bevonult egy sötétszürke inges, biztonságiak által körbevett színesbőrű ember.


Nem kellett Rióba repülni és kabrióba szállni, mint a Tankcsapdának, hogy passzolgassunk találkozzunk Pelével, elég volt résen és a budaörsi Tescóban lenni szerdán ebédidő környékén. A világ valaha volt egyik legjobb futballistája az áruházlánc egyik újonnan indult programja mellett saját sportszereit hivatott népszerűsíteni magyarországi villámlátogatásán. - - Brazil mezbe öltözött gyerekek, aláírásvadász felnőttek tucatjai várták az ideiglenes pódiumnál összezsúfolódva a háromszoros világbajnok legendát. Köztük volt egy Tanyi Gyula nevű, hardcore brazilfoci-fanatikus, természetesen a selecao mezébe öltözve, karján a válogatott iránti elkötelezettséget bizonyító tetoválásokkal díszítve. „Mint látható a tetoválásaimon, imádom a brazil futballt. Vadászom az ereklyéket, megvan többek között Mario Zagallo, Carlos Alberto és Ronaldinho aláírása. Abban a szerencsés helyzetben vagyok, hogy egyedüliként én készíthetek Pelével közös fotót” - mondta izgatottan a mázlista fiatalember a nagy pillanatra várva. Annak idején könnyebben szlalomozott át az ellenfelek védelmén, mint most az embertömegen a Magyarországra harmadik alkalommal ellátogató korábbi támadó. Nigel Jones, az áruházlánc nemzetközi igazgatója elmondta, hogy az április elején induló program népszerűsítéséhez kérték fel Pelét. A kampány lényege, hogy minél többet mozogjanak a gyerekek, amihez félmillió futball labdát biztosítanak. - - Természetesen lehetett kérdésekkel bombázni a 73 esztendős sportembert, aki előre elnézést kért az angolja miatt, ám kedélyesen válaszolgatva állta a sarat. A VS.hu kérdésére például kifejtette, mely csapatokat várja a nyári, brazíliai világbajnokság döntőjébe. „Nyilván Brazíliát” – mondta széles mosolyok kíséretében, amivel viszonylag kevés embert lepett meg. „Követem az európai labdarúgást, a német és a spanyol válogatottat tartom a legerősebbnek. Persze ez nem azt jelenti, hogy ők jutnak a fináléba, de nem lepődnék meg, ha ott lennének, bár a futballban előfordulnak meglepetések. ” Szóba került a készülő életrajzi filmje mellett az 1981-ben hazánkban forgatott Menekülés a győzelembe című alkotás, melyben szerepet vállalt. Néhány kulisszatitkot megtudhattak az egybegyűltek, például Sylvester Stallone futballtudásáról, ami Pelé szerint elég béna volt. Puskás Ferenc neve sem maradhatott ki, róla annyit mondott a Fekete Gyöngyszem, hogy hozzá hasonló tehetségű labdarúgót nagyon nehéz találni. Többször találkoztak és mi másról, mint a fociról beszélgettek.


A „Pelé-nap” közös fotózással zárult, de csak a kiválasztottaknak (az áruházi dolgozók gyermekeinek, a futballakadémiák ifjú játékosainak) volt lehetőségük együtt pózolni a legendával, aki ezt követően saját stábja és biztonsági őrei társaságában elhagyta a helyszínt. Kern Antal a találkozó egyik üde színfoltjaként tűnt fel a színpad mellett. A rákoscsabai futballőrült férfi statisztaként szerepelt az MTK-stadionban forgatott Menekülés a győzelembe filmben, így újra találkozhatott Pelével. „Az MTK-ban futballoztam ifistaként, és miután hallottam a lehetőségről, jelentkeztem önkéntesnek és szerencsére beválogattak. A forgatás nagyon jó hangulatú volt, sokat viccelődtek a szereplők egymással. Minden jelenetet igen precízen, többször is felvettek az operatőrök. Egy nagyon kedves barátom nyert lehetőséget a játékon, az ő vendégeként jöhettem el és találkozhattam Pelével. Nagyon boldog vagyok, hogy az ő aláírása is dísziti a rajtam lévő mezt” – zárta az újságírók körében hirtelen nagy népszerűségre szert tett rajongó. - -

A Fekete Gyöngyszem életútja

Pelé, azaz Edson Arantes do Nascimento 1940. október 23-án született a brazíliai Tres Coracoesben. A legenda szerint szülővárosa mellékutcáiban tanult meg focizni, itt rúgta labdaként a ronggyal kitömött zoknit. Szegény családban nőtt fel, amelyben a futballnak nagy hagyományai voltak. A mindössze 172 cm magas, 68 kg-os játékost egész pályafutása alatt izmos, jó kötésű sportolónak ismerték, akiben a fizikai erő bámulatos labdaérzékkel és az ellenfelek gyengéinek ösztönös felismerésével párosult. Posztjai: összekötő és középcsatár. 1956-ban debütált mindössze 15 évesen a Santos felnőttcsapatában, mellyel összesen tízszer nyerte meg Sao Paolo állam bajnokságát, kétszer a Libertadores- és a Világkupát. Klubkarrierjét a New York Cosmos játékosaként 1977-ben fejezte be. A válogatottban 1957-ben játszotta első mérkőzését, ott volt az 1958-ban világbajnokságot nyert csapatban. A legrangosabb trófeát még kétszer hódította el a selecaóval, 1962-ben és 1970-ben. Összesen 92 mérkőzésen viselte az aranysárga mezt, 77 gólt szerzett. Pelé életében 1363 mérkőzésen lépett pályára és 1281 (más számítások szerint 1284) gól fűződik a nevéhez, meccsenkénti gólátlaga 0,93 volt. A kor legfontosabb brazil trófeáját, a Taça Brasilt ötször nyerte meg 1961 és 1965 között. Visszavonulását követően később Brazília sportminisztere lett. Jelenlegi tevékenységei közül kiemelhető a gyerekekkel való foglalkozása és az ENSZ Gyermekalapjában, az UNICEF-ben betöltött szerepe. Idén januárban tiszteletbeli aranylabdássá avatták, arra való tekintettel, hogy aktív játékos korában brazilként még nem kaphatta meg ezt a kitüntetést.