Ezen a napon írt történelmet Pelé és az Apollo 12

Forrás: Getty Images

-

Míg 1969. november 19-én a világ azzal volt elfoglalva, hogy lélegzetvisszafojtva lesse, amint újra ember lép a Holdra, addig Brazília kénytelen volt megosztani figyelmét, hiszen a nemzetet legalább ugyanannyira érdekelte, hogy mikor hozza össze pályafutása ezredik gólját Pelé. Hogy ez éppen egy napra esett a második Holdra szállással? Biztosan fontos volt a dátum a NASA-nak.


1969. november 19-én Charles Conrad és Alan Bean amerikai asztronauták az emberiség történetében harmadikként és negyedikként a Hold felszínére léptek. Egy újabb nagy nap az emberiség történetében – számukra.

A labdarúgás számára is nagy nap volt 1969. november 19., de egészen másért. Pelé, minden idők egyik legnagyszerűbb futballistája (még Diego Maradona szerint is) ekkor már egy ideje 999 gólnál tartott mesés pályafutása során, a közelében pedig sehol senki, egy árva lélek sem érhetett a nyomába. A brazil géniuszt éppen ezért nem is izgatta mások teljesítménye, az viszont annál inkább, hogy végre megszerezze az 1000. gólját, bármilyen körülmények között is.Pelé ha nem is rendkívül, de azért igen hosszú, 22 szezont felölelő profi pályafutása során csupán három csapatban játszott: a brazil Santosban, az első amerikai profi ligában szereplő New York Cosmosban és a brazil válogatottban.

Az vitán felül áll, hogy Pelé a valaha volt legnagyobb gólvágó, biztos, hogy nála többször senki sem vette be az ellenfelek kapuját. Viszont, hogy valójában hány gólt lőtt, azt csak a Jóisten tudja, mert ahány helyre kukkantunk be hitelesnek vélt statisztikák után, annyi számmal találkozunk. Van egyszer a Santos statisztikája, aztán ott van a FIFA számítása, valamint a futball felfoghatatlan mélységű statisztikai univerzuma, az rsssf.com, és persze Pelé privát számításai is „segítségünkre” lehetnek. Kérdés még az is, hogy mi számít hivatalos és nem hivatalos mérkőzésnek, és utóbbiak közül mi az, amit elszámolhatunk valódi futballmeccsként (ilyen-olyan világválogatottak, gálameccsek zavarnak be), és mik azok, amikor Pelének kedve támadt focizni, és gurított öt-hat gólt a haveroknak?


Az összefésült statisztikákból egy középértéket vonva is hihetetlen számokkal találkozunk: a Santosban 656 hivatalos mérkőzésen 643 gólt rúgott (ebben máris nincs benne az első két Santosban játszott meccse, azok ugyanis semmilyen hivatalos torna jegyzőkönyvében nem szerepelnek). Barátságos találkozókkal együtt a két szám már 1115 és 1088, amihez hozzájön még a Cosmosban lejátszott 107 találkozó 64 gólja, valamint a válogatottban 91 meccsen rúgott 77 találat. Plusz még hozzáadjuk a barátságos és gálamérkőzéseket, valamint az ott rúgott dugókat, és íme a csodálatos végeredmény: 1366 mérkőzés, 1283 gól – nagyjából.

Tény, hogy Pelé rengeteg barátságos meccsen lépett pályára, ahol zsákszámra ontották a csapatok a gólokat, hiszen a nézők azért mentek ki, hogy gólokat, és lehetőség szerint Pelé által rúgott gólokat lássanak. Karrierje során évente átlagosan 58 gólt lőtt.


Pelé nekifut a büntetőnek, amiből megszületett pályafutása 1000. gólja


Ilyen körülmények között Pelé 1969 végére megközelítette a milésimót, azaz az ezer gólos álomhatárt. Ezt a mérföldkövet előtte csak hárman, az osztrák Franz Binder, a cseh(szlovák) Josef Bican, valamint a brazil Arthur Friedenreich érte el (később még Gerd Müller és Romario csatlakozott hozzájuk). A brazil nép szemében Pelé, a kétszeres világbajnok, a Santosszal hatszoros bajnok, Libertadores-kupa-győztes ekkor már valóságos bálvány, nemzeti hős volt, akinek minden labdaérintését lélegzetvisszafojtva figyelték – és várták az ezredik gólját.


Apollo-12 Moon Mission

Az Apollo 12 küldetés

Alig négy hónappal az Apollo 11 sikeres Holdra szállása után, 1969. november 14-én a Kennedy Űrközpontból már el is indult a következő Hold-misszó, az Apollo 12. A cél ugyanaz volt: leszállni a Holdra, és ott elvégezni a kijelölt feladatokat. A legénység Charles Conrad kapitányból, a holdkomp pilótájából, Alan Beanből és a parancsnoki modul pilótájából, Richard Gordonból állt. Az Apollo 11-el ellentétben ez a küldetés zökkenőmentesen landolt a „Viharok óceánja” nevű helyen, ahol 1967. április 20-án az ember nélküli Surveyor 3 egység is holdat ért. Conrad november 19-én délelőtt 11:44-kor, míg Bean jó fél órával később lépett a Holdra, ahonnan egy nappal és hét órával később távoztak. A küldetés egyetlen téren vallott kudarcot: az űrhajósok először vittek az űrbe színes felvételek rögzítésére alkalmas kamerát, amit Bean a Holdra lépés után pár perccel tönkre is tett, miután véletlenül a nap felé fordította. Az Apollo 12 leszálló egysége november 24-én érkezett vissza a földre – Amerikai Szamoa közelében landolt a Csendes-óceánon.

A visszaszámlálás 1969. október 15-én kezdődött meg, amikor Pelé négy gólt rúgott a Portoguese de Desportos ellen 6-2-re megnyert bajnokin, és 993-ra növelve találatainak számát. A következő két hétben előbb a Coritiba ellen duplázott, majd a Fluminense ellen nem tudott a kapuba találni, és a Flamengónak is csak egyszer köszönt be. Eztán jött két góltalan meccs, ami ritkán fordult elő a Fekete Gyöngyszem karrierje során – de mikor kerüljön gödörbe, ha nem éppen a nagy cél, a milésimo előtt? Novemberben elején a Santos észak-kelet felé vette az irányt, és 12-én a brazil népbe visszatért az élet: Pelé kettőt rúgott Recifében a Santa Cruznak, majd két nappal később büntetőből betalált a Paraibá XI elleni gálameccsen is – megszületett a 999. Pelé-gól! Még azon a meccsen eljöhetett volna akár az ezredik is, ha nem sérül meg a Santos kapusa, Aguinaldo, akinek a helyére be kellett állni valakinek. És ki lett volna erre alkalmasabb, mint Pelé? A milésimo így váratott magára, a stadionban ülők pedig nem rejtették véka alá csalódottságukat: ők nem arra a történelmi pillanatra váltottak jegyet, hogy Pelét a kapuban állva lássák.

Ekkorra a futballvilág már egy emberként várt az ezredik gólt. A legszerencsésebbnek a Bahía állambeli Salvador lakói tűntek, hiszen november 16-án náluk játszott a Santos, a helyiek hatalmas ünnepséggel, és hálaadó szentmisével készültek a felejthetetlen eseményre.

A világ azonban azokban a napokban egy másik eseményre is készült. Az Apollo 12 november 14-én elstartolt a Kennedy Űrközpontból, hogy az emberiség története során másodszor juttasson embert a Holdra. A 60-as évek űrversenye lázban tartotta az egész világot, ami alól Brazília sem volt kivétel, így az országnak megosztott figyelemmel kellett követnie a történelmi vetélkedést: vajon Pelé megszerzi-e az 1000. gólját, mielőtt újra ember lép a Holdra? Pelének volt két nap előnye, Houston ugyanis úgy számolt, hogy november 18. előtt nem lehetséges a Holdra szállás.

Csakhogy Pelének azon a salvadori estén semmi sem akart sikerülni, hiába került vagy féltucatszor helyzetbe, mindent kihagyott, így a meccs végi nagy helyzetet is, amikor a Bahía komplett védelmét kicselezte, beleértve a kapust is, majd a lécre lőtte a labdát.


Az ünneplő tömeg a vállán vitte körbe a Maracanában a nemzet hősét


„Ideges voltam, amikor pályára léptem. Régóta akartam már az ezredik gólt, de talán soha annyira, mint azon az estén. De hirtelen valami reszketés fogott el, attól kezdtem rettegni, hogy mostantól évekig nem fogok tudni gólt rúgni” – emlékezett vissza később erre a mérkőzésre.

Három nap múlva, november 19-én 80 000 néző dacolt a trópusi felhőszakadással a riói Maracana stadionban, ahol a Vasco da Gama fogadta a Santost. Az első fél órában a hazaiak védője, Rene levette a pályáról Pelét. Aztán a sztár éledezni kezdett, előbb Andrade kapus tolta a léc fölé egy lövését, majd az akácon csattant a labda. Aztán egy beadásra együtt rajtolt Renével, és a labda a hálóban kötött ki – a Vasco védőjének fejéről. Egy újabb elátkozott este, gondolhatta egész Brazília. De aztán érkezett Clodoaldo passza, egy rossz ütemű szerelés Fernandótól a tizenhatoson belül, és egy jó ütemű bírói döntés – büntető a Santos javára! Jött is Rildo, a csapat védője, hogy végrehajtsa az ítéletet, az érzéketlen ünneprontót azonban szinte szó szerint elkergette a labda közeléből a Santos csapatkapitánya, Carlos Alberto.

„Fülsüketítő volt a zaj. Talán még a Vasco drukkerei is nekem szurkoltak – mondta utóbb Pelé a FIFA.com-nak. – A nézők többsége az ezredik gólomat akarta látni, miközben a Vasco játékosai mindent megtettek, hogy ez ne történjen meg. Lökdöstek és azt mondogatták, hogy nem a mai lesz ennek a napja. De aznap ez így volt megírva. Életemben először voltam igazán ideges. Andrade nagy formában védett, rajtam pedig elképesztő nyomás volt. Szinte reszkettem, de aztán csak megnyugodtam, és... GÓÓÓÓL! Fantasztikus érzés volt, a stadion pedig valósággal felrobbant.”A Santos játékosai a félpályánál sorakoztak föl, miközben Pelé a jó irányba vetődő Andrade keze mellett a bal alsó sarokba gurította a labdát. Hát megszületett az ezredik! Pelé a labdát csókolgatta, a pályára rohanó tömeg őt szerette volna, miközben ezer léggömb repült a levegőbe, a hőst pedig immár új számmal (1000) ellátott mezében a vállukon vitték körbe a stadionban a szurkolók. A népünnepély lecsengésével Pelét le is cserélték, neki több dolga aznap már nem akadt.


Az Apollo 12 legénysége: Charles „Pete” Conrad, Richard Gordon és Alan Beal


Mindeközben Conrad és Bean űrhajósok már „belakták” a Holdat, mit sem tudva arról, hogy nemes vetélkedésben legyőzték Pelét és Brazíliát. Ugyanis míg Pelé gólja a greenwichi középidő szerint este 6 óra körül esett, addig az űrhajósok kicsivel dél előtt léptek a Föld kísérőjének poros felszínére.


Pelé 1969


A legnagyobb brazil napilap, az O Globo 1969. november 20-i címlapjának hajtás fölötti részét két hír uralta: az A Lua (A Hold) és az O Gol (A gól) című sztorik az egész országot egy szempillantás alatt képbe helyezték – ha lett volna ember Brazíliában, aki ne tudott volna a két küldetésről.


Kövesd a VS.hu sportrovatát a Facebookon is!