Pelé elárverezi a világbajnoki aranyérmeit

Fotó: VS.hu / Zagyi Tibor

-

Kétezer relikvia kerül majd kalapács alá, a focilegenda célja, hogy a gyűjtőké lehessen a történetének egy-egy darabkája.


Többek közt a három világbajnoki aranyérmét is elárverezi Pelé, a brazilok legendás focistája. A 75 éves brazil klasszis mintegy kétezer relikviáját június 7. és 9. között értékesíti a londoni Julien's aukciósház.

A nemrég csípőműtéten átesett Pelé aranyérmei darabonként várhatóan 200 ezer dollárért (56,5 millió forint) kelnek el, a legnagyobb érdeklődés pedig valószínűleg egy 1970-ban külön neki készített világbajnoki trófeát övez majd, amelyből egymillió dollárra (282,5 millió forint) számítanak a szervezők. Emellett kalapács alá kerül több meze és az a labda is, amellyel az ezredik gólját szerezte.

Pelé személyes gyűjteményének nagy részét korábban Santos városának adományozta, a júniusi aukcióval pedig az a célja, hogy a gyűjtők birtokába kerülhessen „a történetem egy-egy része”, ahogy Pelé fogalmazott. A bevétel részben a curitibai gyermekkórház számlájára kerül majd.