Pelé a Realnak drukkol

Fotó: Getty Images / Christian Petersen

-

A szép futball és a sok gól híve a brazil legenda, persze a németek elleni 1-7 nem tetszett neki.


Hosszabb interjút adott a Gazzetta dello Sportnak Pelé, minden idők egyik legjobb focistája. A 75 éves brazil sztár a Bajnokok Ligája-döntőben inkább a Real Madridnak drukkol majd az Atlético ellenében, egyszerűen a csapat játékstílusa miatt.

„Szomorúan látom, hogy a győzelem fontosabbá vált a játék szépségénél – borongott a legenda. – Ezért most a Realnak drukkolok majd, mert nyíltabban játszik, kevésbé defenzív, technikásabb. Persze a futball csupa meglepetés, nehéz megmondani, ki nyer ma.”

Pelé számára fontos a jó játék, és jobban szeret egy „3-3-as vagy egy 5-5-ös döntetlent, mint egy 0-0-t. A futball költészet, fantázia. Nem igaz, hogy a 0-0 tökéletes eredmény.”


Messi jobb Ronaldónál

A Fekete Gyöngyszemnek feltették a kötelező kérdést a kedvenceiről: „Mindig akadt, akit hozzám hasonlítottak [mint minden idők legjobbjához]. Először Alfredo Di Stefano, aztán Johan Cruyff, Franz Beckenbauer, Bobby Charlton, Maradona és most Messi. Leót szeretem a legjobban, ő legkomplettebb játékos. Messi a kedvencem, de Cristiano Ronaldo és Neymar is jók, bár más a stílusuk.


Fájó seb

A klasszis hazája 2014-es súlyos vb-vereségéről is beszélt, amikor a németek 7-1-re verték Brazíliát a saját pályáján: „Kilenc éves voltam, amikor először láttam sírni apámat. A Maracanazo után volt, azaz az 1950-es vébén, amikor Brazília hazai pályán a döntőben kikapott Uruguaytól, és elvesztette a reményét a vb-t. Két éve engem is majdnem sírni látott a fiam.”


A brazil legendától azt is megkérdezték, mit szól ahhoz, hogy Francesco Tottit az olasz Pelének titulálják. „Korrekt” – hagyta jóvá a minősítést minden idők talán legjobbja.