Peking kész együttműködni a Trump-kománnyal

Fotó: AFP / ERIC PIERMONT

-

A kínai és az amerikai külügyminiszter Bonnban találkozott. Az USA elismeri az "egy Kína" elvet. Rex Tillerson távollétében viszont átszervezések kezdődtek a külügyminisztériumban.


Peking kész együttműködni Donald Trump amerikai elnök kormányával - közölte Vang Ji kínai külügyminiszter amerikai kollégájával, Rex Tillersonnal pénteken a G-20-országok bonni tanácskozása alkalmával megtartott kétoldalú megbeszélésükön.

Erről a kínai külügyminisztérium számolt be szombaton közleményében:


Kína a békés egymás mellett élés és a kölcsönös tisztelet elve alapján kész elmélyíteni az együttműködést és fejleszteni a kapcsolatokat Trump elnök kormányával. Az Egyesült Államok egyértelműen kinyilvánította, hogy továbbra is tartja magát az 'egy Kína' elvhez. Ez a nézetazonosság megteremti a feltételeket ahhoz, hogy a két ország fejlessze stratégiai együttműködését kétoldalú, regionális és globális szinten is.

Az amerikai külügyminiszter szóvivője, Mark Toner pénteken azt idézte Tillerson és Vang Ji megbeszéléseiből, hogy előbbi kérte kínai kollégáját: Peking minden tőle telhető módon intse józanságra Észak-Koreát, zabolázza meg Phenjan destabilizáló magatartását, amelynek legutóbbi megnyilvánulása a vasárnapi ballisztikusrakéta-kísérlet volt.

Ez volt Tillerson és Vang első találkozása az amerikai külügyminiszter hivatalba lépése óta. A megbeszélésre azután került sor, hogy Donald Trump amerikai elnök a múlt héten telefonbeszélgetésben megerősítette Hszi Csin-ping kínai elnöknek: Washington Tajvant továbbra is Kína részének tekinti.


Eközben átszervezések kezdődtek az amerikai külügyminisztériumban az Európában tárgyaló Rex Tillerson miniszter távollétében. Pénteken sokakkal közölték, hogy már nem tartanak igényt a munkájukra.

Donald Trump elnök első intézkedése az volt, hogy felvételi tilalmat rendelt el a szövetségi hivatalokban, az elbocsátottak munkaerejét belső forrásokból pótolják. A CNN hírtelevízió ezzel kapcsolatban megjegyezte: sok karrierdiplomata is elismeri, hogy a minisztériumban felduzzasztott a létszám, és túl nagy a bürokrácia.