Peking és Teherán fuldoklik

Fotó: Getty Images / Kevin Frayer

-

Bezártak az iskolák, nem szabad grillezni a kertben, leállították a gyárakat. Pekingben egy hónapon belül másodszor rendeltek el vörös riasztást szombaton, miután ismét sűrű füstköd ereszkedett a kínai fővárosra. Irán is hasonló problémákkal küzd.


A szemet és torkot irritáló szmog szombatra virradóra lepte el a 22 és fél milliós Pekinget, és keddig kitarthat a jelenlegi szélcsend miatt.

A vörös riasztás a legsúlyosabb a négyfokozatú figyelmeztető skálán, akkor rendelik el, ha a levegőszennyezés várhatólag több mint 72 órán át tart.

Bezárták az iskolákat és leállították az autóforgalom felét. Megtiltották a kerti grillsütést és minden egyéb, füsttel járó, házon kívüli tevékenységet, továbbá korlátozták a gyárak termelését.Irán hasonló gondokkal küzd

Teheránban és a fővárossal szomszédos két népes településen, Rejben és Iszlamsahrban szintén zárva tartanak az iskolák. Ha a szmog nem szűnik, az intézkedést hétfőig meghosszabbítják.

Teherán központjában korlátozzák a gépkocsiforgalmat, és néhány üzemet egy hétre leállítanak. A súlyos légszennyezettség által sújtott Teherán tartomány népessége 14 millió.