Pedofíliával gyanúsítják, mégis kapott állami kitüntetést

Fotó: Thinkstock / Thinkstock

-

Lázár Jánoshoz nem tartozik, Balog Zoltán minisztériuma hárít a pedofilgyanús igazgató kitüntetéséről.


A bicskei Kossuth Zsuzsa Gyermekotthon és Általános Iskola igazgatójának felfüggesztése óta sokan próbálják megfejteni, hogy ki terjesztette fel állami elismerésre idén nyáron az intézményvezetőt. A minisztériumok egymásra mutogatnak, holott minimális utánajárással kideríthették volna, hogy a molesztálások híre már a 90-es évek eleje óta kísértették az igazgatót írja az ATV.

Az RTL Klub Házon kívül című műsorban a bicskei Kossuth Zsuzsa Gyermekotthon egyik volt lakója, egy 22 éves fiatal azt állította, hogy az intézmény igazgatója éveken keresztül molesztált több rábízott gyereket, neki négy éven keresztül volt intim viszonya vele. Egy másik fiú – aki szintén névvel és arccal vállalta a nyilatkozatot – a műsorban azt mondta, hogy


12 éves kora óta nyolc éven át volt szexuális kapcsolatban az igazgatóval, és nemcsak ők ketten voltak az áldozatok között.

A riport másnapján a gyermekotthonokat működtető Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság közölte, hogy azonnal felfüggesztette állásából a 26 éve regnáló igazgatót, belső vizsgálatot rendelt el és feljelentést tett a rendőrségen, miután a gyermekvédelmi gyám jelzése által – szeptember 23-án – tudomást szerzett a szexuális zaklatás gyanújáról.

A riportban János bácsiként emlegetett igazgató nagy népszerűségnek örvend Bicske városában, ahol díszpolgári címe is van, és az ő nevéhez fűződik a gyermekotthonnak otthont adó Batthyány-kastély újbóli megnyitása. A Bicskei Szó nevű portálon támogató publicisztika jelent meg Melletted Vagyunk címmel, miközben az ATV-nek nyilatkozó helyiek szerint, már hosszú ideje keringtek ilyen jellegű pletykák az egyedülálló, ötvenes éveiben járó intézményvezetőről.

A felfüggesztett intézményvezető a gyermekvédelem terén elért eredményeiért állami elismerést kapott augusztus 20-án: a magyar bronz érdemkeresztet. A jogszabály szerint Érdemrendre és Érdemkeresztre az volt javasolható, „aki büntetlen előéletű és életvitele erkölcsi szempontból példaértékű, kivételesen magas színvonalú munkássága, az általa nyújtott rendkívüli teljesítmény vagy kimagasló eredmény révén, illetve más módon (…) szerez elévülhetetlen érdemet.”

Az igazgatóról néhány évvel ezelőtt két nevelő és egy pszichológus is megtudta, hogy mi művelhet az intézetben. A bicskei rendőrség egy évig nyomozott, de a gyerekek sorra vonták vissza vallomásaikat, végül lezárták az eljárást azzal, hogy nem volt megalapozott a gyanú.


Helyettesített

Az ATV megkereste az állami elismerést átadó Lázár János tárcáját, ahol azt mondták, hogy Orbán Viktor augusztus 20-án éppen Rio de Janeiróban tartózkodott Balog Zoltán Emmi miniszterrel, így a helyettesítést a Miniszterelnökséget vezető miniszter látta el.

„Balog Miniszter úr távollétében valamennyi állami kitüntetést Lázár Miniszter úr adta át a Vigadóban. A kérdésben szereplő kitüntetettet a Kitüntetési Bizottság javasolta" – mondta az Emmi.