Pedofilbotrány buktatta meg az izlandi kormányt

Fotó: AFP / HALLDOR KOLBEINS

-

A miniszterelnök apja egy pedofília miatt elítélt férfit támogatott. A Fényes Jövő nevű párt kilépett a koalícióból. Új választás is lehet.


Kilenc hónapig élt a Fényes Jövő pártból, a Reform Pártból és a Függetlenségi Pártból álló izlandi kormánykoalíció. A Fényes Jövő párt kilépett, mert Bjarni Benediktssson miniszterelnök apjáról kiderült,


egy elítélt pedofil férfinak írt támogató levelet.

Az izlandi jog szerint ugyanis egy elítéltnek bizonyos jogait vissza lehet adni, miután letöltötte a büntetését. Betölthet kormányzati pozíciót, praktizálhat ügyvédként, vagy hivatalnok is lehet, ha három, jó megítélésű közéleti személy támogatásáról biztosítja őt papíron.


Az izlandiakat viszont sokkolta, hogy a miniszterelnök édesapja kit vett védelmébe - írja a BBC. Levelet írt Hjalti Sigurjón Hauksson jogainak visszaadásáért.


Haukssont 2004-ben ítélték el, mert tizenkét éven keresztül napi szinten megerőszakolta a nevelt lányát, onnantól kezdve, hogy ötéves lett. Öt és fél év börtönt kapott ezért.

Az egyik izlandi újság megszólaltatta a lányt, aki szürreálisnak nevezte, hogy bármilyen jogot visszaadjanak Haukssonnak. A miniszterelnök két hónapig nem mondta el, hogy édesapja írta a támogató levelet, viszont így, hogy nyilvánosságra került, a Fényes Jövő párt már nem vállalja az együttműködést Benediktsson pártjával.