Pedofil ügyek eltussolása miatt védekezik a lyoni érsek

-

Philippe Barbarin Franciaország egyik legbefolyásosabb és legismertebb katolikus vezetője. Egy hónapon belül másodszor jelentették fel, és ezt már Manuel Valls kormányfő sem hagyta szó nélkül.


Nemcsak szavakat várok, hanem tetteket is,

mondta az RMC Rádiónak Manuel Valls, aki szerint a bíborosnak "vállalnia kell a felelősséget". Arra a kérdésre, hogy szerinte az érseknek le kellene-e mondania, a miniszterelnök azt válaszolta:
Ez az ő felelőssége, de meg kell hallania ezt a fájdalmat.

"Soha nem fedeztem pedofil eseteket" - reagált a kormányfő nyilatkozatára a lyoni érsek, aki sajtótájékoztatóján azt is kiemelte, hogy az ügyek már elévültek jogilag, mire az ő tudomására jutottak. "A jelenlegi ügyekkel tudom, hogy mit kell tenni. De mi a teendő a régi esetekkel?.. Talán azt kell mondanunk, hogy a francia jogi elévülés esete pásztori szempontból nem érvényes. Talán ezen a ponton van még mit fejlődni" - mondta.

Philippe Barbarint pedofil papok áldozatai vádolják azzal, hogy tudomása volt a molesztálásokról, de nem jelentette a hatóságoknak.

Az első ügynek a most hetvenes éveiben járó Bernard Preynat pap a főszereplője, aki csaknem húsz éven át vezetett egy cserkészszövetséget. Január 27-én kezdődött ellene eljárás, miután beismerte, hogy 1986 és 1991 között szexuálisan molesztálta a rá bízott gyerekeket. Ügyvédje szerint Preynat közölte a bíróval, hogy "az egyházi hatóságok 1991 óta ismerték a tényeket", ennek ellenére 2015-ös nyugdíjazásáig gyakorolhatta a papi hivatását.

Az áldozatok kiskorúak ellen elkövetett szexuális bántalmazás elleni panasz elmulasztásának gyanújával tettek feljelentést a lyoni egyházkerület több vezetője, köztük Philippe Barbarin bíboros ellen, aki egy februári interjúban elismerte, hogy "2007-2008 táján" értesült a pap "viselkedéséről".

Kedden egy újabb üggyel kapcsolatban merült fel Barbarin neve, a belügyminisztérium egy magas rangú tisztségviselője azt állítja, hogy az 1990-as években, 17 éves korában Lyonban molesztálta őt egy másik pap, aki azóta is a hivatalában van. Az áldozat 2009-ben feljelentést tett, de miután az ügy elévült, nem indult rendőrségi eljárás. A férfi ekkor felkereste Philippe Barbarin bíborost, és nála is panaszt tett.

"Philippe Barbarin bíboros a találkozókon azt mondta, hogy a pap nem tagadja, amit tett, ezért a nevében bocsánatot is kért, és ígéretet tett arra, hogy eljár az ügyben, de aztán semmit nem tett" - mondta a férfi a Le Figaro című konzervatív lapnak. Az áldozat ezért a múlt hónapban feljelentést tett a bíboros ellen. Az ügyészség ismeretlen tettes ellen indított előzetes vizsgálatot bűncselekmény bejelentése elmulasztásának és más élete veszélyeztetésének gyanúja miatt.

Philippe Barbarin bíboros eddig a francia katolikus egyház teljes támogatását élvezte, és a Vatikán is úgy ítélte meg, hogy "nagy felelősséggel" kezelte az első estet, amely hosszú évekre nyúlik vissza. Mindez viszont kiváltotta az áldozatok haragját és értetlenségét, akik ezért a héten nyilvánosságra hozott levelükben magánkihallgatást kértek a pápától.