Pedagógus-szakszervezet: ezért kell Orbánnak bocsánatot kérnie

Fotó: VS.hu / Adrián Zoltán

-

A PDSZ 13 pontban foglalta össze, miért van szükség a miniszterelnök bocsánatkérésére.


A március 15-i tanártüntetésen Pukli István azt követelte Orbán Viktortól és Áder Jánostól, hogy kérjenek bocsánatot „az elmúlt hat esztendőben megfélemlített, megalázott emberektől”. Orbán tegnap a parlament folyosóján erre csak annyit reagált tudósítónknak:


Én azt hittem, az egy vicc.

Kósa Lajos pedig nem is értette, miért kéne elnézést kérnie a miniszterelnöknek: „Miért kellene a kormánynak bocsánatot kérnie? Mert a szocialisták által kivett pénzt megpróbálja visszatenni az oktatásba? Vagy mert soha nem látott béremelést hajtott végre?”


A hvg.hu közölte, hogy a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) elnöke, Mendrey László ezek után egy közleményben 13 pontban foglalta össze, miért van szükség Orbán Viktor bocsánatkérésére:


 1. Mert akárcsak az ország közéletének minden szegmensét, így a közoktatás rendszerét is a mindent átható – egyszer már megbukott – központosításnak vetette alá.
 2. Mert ennek következtében soha nem látott mértékben – s tegyük hozzá, az Európai Unió országaiban egyedülálló módon – csökkent a GDP-arányos ráfordítás a közoktatás egészének tekintetében.
 3. Mert ennek következtében felszámolták a tankönyvpiacot, lehetetlenné téve így, hogy az iskolák korszerű tudást tartalmazó, azokat korszerűen feldolgozó tankönyveket használjanak.
 4. Mert ennek következtében soha nem látott méretűre nyílt az olló az ország különböző részein élő diákok lehetőségei között.

 5. Mert ennek következtében olyan – minden józan észnek ellentmondó – iskolaszerkezeti átalakítást hajtottak végre, mely generációk életben való beválásának lehetőségeit teszik hosszú időre zárójelbe.

 6. Mert ennek következtében létrejött egy olyan gólem, melynek tevékenysége megalakulásának pillanatától kudarctörténet. A Klik által eltékozolt pénz, a felhalmozott tíz- és százmilliárdos tartozások vegetáló iskolarendszert, ki nem fizetett gázszámlákat, lekapcsolt szolgáltatásokat „eredményeztek”.

 7. Mert ennek következtében az iskolákat megfosztották önállóságuktól, a hatalom (ki)szolgálóivá tették a pedagógusokat, belekényszerítve őket egy olyan szervezetbe, mely a törvény által elrendelt kötelező tagság mellett nem rendelkezik semmilyen – önálló döntésen alapuló – legitimitással.

 8. Mert az ún. életpályamodell és minősítési rendszer bevezetésével pedagógusok tízezreit alázták meg emberi és szakmai méltóságukban.

 9. Mert az iskolák életében pótolhatatlan szerepet betöltő pedagógiai asszisztenseknek, rendszergazdáknak, iskolatitkároknak, portásoknak, takarítóknak 2008(!!!) óta nem emelték a bérét.

 10. Mert kiüresítették, ellehetetlenítették, tönkretették az egyeztetések rendszerét, a szakmai érveket – ha egyáltalán meghallgatják – minden esetben felülírják a politika elvárásai.

 11. Mert nem érti, hogy a közoktatás problémája nem az ő személyes, még csak nem is az általa vezetett kormánynak a problémája, hanem az országé, amelynek ő a miniszterelnöke.

 12. Mert megengedi (megengedheti?) magának, hogy több tízezer – az oktatás megmentéséért – demonstráló elemi erejű követelését cinikus módon viccnek minősíti.

 13. Mert nem utasítja rendre alelnökét, aki otromba ízléstelenséggel minősíti a pedagógustiltakozás szimbólumává vált kockás inget, s nem szólítja fel lemondásra polgármesterét, aki beteg disznókhoz hasonlítja az általa „nem 100%-osnak” minősített gyerekeket.