Páviánkoponyát és cápafogat akartak átcsempészni Ferihegyen

Forrás: Nemzeti Adó- és Vámhivatal

-

Védett állatfajok csontjait tartalmazó postacsomagokat foglaltak le a NAV pénzügyőrei a Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren. Afrikából érkezett koponyák és egy cápafog is fennakadt a vámosok szűrőjén.


Az első küldemény Mozambikból érkezett, amelyből több különböző koponya került elő, köztük egy páviáné is. A második csomag egy cápafogat rejtett, amelyet Kínából szerettek volna egy magyarországi címzett részére eljuttatni, míg a harmadik, Argentínában feladott csomagban két darab pekari bőrt találtak a pénzügyőrök – írja a hvg.hu az adóhatóságra hivatkozva.


A második csomag egy cápafogat rejtett


A Földművelésügyi Minisztérium Biodiverzitás és Génmegőrzési Osztály előzetes szakvéleménye megerősítette, hogy a főemlősök valamennyi faja, valamint a nagy fehér cápa, szerepelnek a veszélyeztetett vadon élő állat- és növényfajok nemzetközi kereskedelméről szóló jogszabályokban, így ezeknek a Magyarországra történő behozatalához CITES export-import engedély együttes megléte és bemutatása szükséges. Mivel a három küldeményt ilyen engedélyek nem kísérték, a pénzügyőrök természetkárosítás bűntett elkövetésének gyanúja miatt feljelentést tettek.


A harmadik, Argentínában feladott csomagban két darab pekari bőrt találtak


Csupán 2015 első felében eddig tizenkét alkalommal követték el a természetkárosítás bűntettét. Volt, hogy étrend kiegészítőket és különféle gyógyhatású készítményeket, élő állatokat és növényeket, valamint az állatokból készült divatcikkeket, mint a táska, cipő vagy karóra, foglaltak le a reptéren.