Paulo Coelho háborús bűnösről írna regényt

Forrás: AFP

-

Radovan Karadžićot első fokon 40 évre ítélték. Évekig álnéven Belgrádban bujkált, pedig üldözői azt feltételezték, hogy kolostorokban vagy barlangokban keresett menedéket.


Radovan Karadžićról, a boszniai szerbek Hágában raboskodó volt elnökéről írna regényt a bestsellerszerző, Paulo Coelho brazil író – írja a Večernje novosti. A szavahihetőséggel ritkán vádolható lap szerint Coelho fel akarja venni a kapcsolatot az első fokon 40 év börtönre ítélt egykori politikussal.

Coelhot azok az évek érdeklik, amikor Karadžić az egyik legkeresettebb háborús bűnösként Szerbiában élt, és Dragan Dabić álnéven természetgyógyászként dolgozott egy magánklinikán. 2008-ban tartóztatták le, 8 év bujkálás után. Pere a hágai Nemzetközi Törvényszék előtt zajlott, az elsőfokú ítélet ellen júliusban fellebbezett.

A lap szerint Coelho két hetet Hágában töltene, hogy végighallgassa Karadžić élettörténetét. Most a volt politikusnak kell döntenie, hajlandó-e beszélni a szerzővel.


A városi buszon bukott le

Karadžićot a szerb titkosszolgálat ügynökei 2008-ban fogták el, amikor a főváros Újbelgrád kerületéből a 73-as busszal egy vidéki településre indult. Az akcióról kétféle változat kering. Az egyik szerint az ügynök megkérte, hogy menjen vele. „Tisztában vannak a felettesei azzal, hogy mit csinál?” – kérdezte állítólag az álnéven bujkáló pszichiáter.

A másik változat szerint az ügynökök hátulról közelítették meg, csuklyát húztak a fejére, és csak a cellájában vették le. Tartja magát a vélekedés, hogy a hivatalos bejelentés előtt 4 nappal fogták el a boszniai háború egyik legkeresettebb szökevényét.