Patyi szerint nem lehet népszavazás Paksról

Fotó: MTI/Máthé Zoltán / MTI/Máthé Zoltán

-

Az NVB szerint a kezdeményezők azt a látszatot próbálják kelteni, hogy az NVB semmilyen kérdést sem enged át.


A paksi bővítésről a nemzetközi szerződések miatt még csak megerősítő népszavazást sem engednek a hatályos szabályok, emiatt a Nemzeti Választási Bizottság továbbra sem fog ezzel kapcsolatos népszavazási kérdést hitelesíteni – mondta Patyi András a Magyar Nemzetnek. A NVB-elnöke azt mondta: a paksi megállapodásról a Kúria három éve is világosan elmagyarázta, hogy ez nemzetközi szerződés, a bővítésről szól, sőt a finanszírozásról, valamint atomkárokról is létrejött egy külön nemzetközi szerződés. Ezekben a kérdésekben még csak megerősítő népszavazást sem engednek a hatályos szabályok.

Lehet azzal bűvészkedni, hogy már hetvenszer megkérdezték, de ez csak játék a szavakkal. Azt a látszatot próbálják kelteni a kezdeményezők, hogy az NVB semmit nem enged át. Olyan témakörökben és úgy megfogalmazott kérdéseket adnak be valódi népszavazási szándék nélkül, amelyben a kérdést nem lehet hitelesíteni – mondta Patyi.

Szerinte elméleti, fiktív kalkuláció az, hogy míg 2010-ben 53 százaléknyi támogatással lehetett kétharmadot szerezni a választáson, 2014-ben ehhez a leadott listás szavazatok 44 százaléka is elég volt. A választási eredményeket konkrét leadott szavazatok alapján állapítják meg. A mostani választási rendszert egyetemi tanárként – és nem az NVB elnökeként – értékelné, és az Alkotmánybírósággal ért egyet: sem igazságtalannak, sem aránytalannak, sem alkotmányellenesnek nem tartja.

Patyi a Nemzeti Közszolgálati Egyetem rektora is. Az egyetemi uniós projektek után érdeklődő LMP-s Hadházy Ákosnak továbbra is csak pénzért – 900 ezer, illetve 2 millió forintért – fogják kiadni az adatokat, ha a képviselő továbbra is jelentős mennyiségű szerződést kér ki. A képviselő közel 50 ezer oldalnyi szerződést kért ki és Patyi szerint nem arról van szó, hogy nem akarják átadni az adatokat, hanem a képviselő akkora mennyiségű adatot kért, amelynek az összeállítása és anonimizálása sok munkát jelent sok embernek.