Patyi András nem látta, hogy Nyakót akadályozták volna a kopaszok

Fotó: MTI / Szigetváry Zsolt

-

Amúgy meg a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) nem rendőrség, nem bíróság – mondta a testület elnöke.


A Kossuth Rádió 180 perc című műsorában nyilatkozó NVB-elnök szerint ”nagy megértéssel”, de egy szigorú jogi választ próbált adni a testület, hogy pontosan mi történt múlt kedden a Nemzeti Választási Irodánál (NVI).

A bizottság hét választott és a parlamenti pártok öt delegált tagjából mindenki jogász, mindenki jogi érveket hoz fel – tette hozzá.

Amint arról a VS.hu is beszámolt, egy nagydarab, kopasz férfiakból álló társaság akadályozta a szocialista Nyakó Istvánt, hogy beadhassa népszavazási kezdeményezését a vasárnapi boltzár feloldásáról. Helyett a surranópályán a herceghalmi polgármester – a Fidesszel korábban jó kapcsolatot ápoló – felesége jutott lehetőséghez.


Hétfőn az NVB Erdősi Lászlónénak a vasárnapi boltzárral kapcsolatos népszavazási kezdeményezését hitelesítette, az MSZP-s Nyakó István kérdését ugyanakkor - a párhuzamossági moratóriumra hivatkozva - elutasították. Az NVB 7-5 arányban döntött, a hitelesítő határozata ellen szavazott Patyi András is.

Az NVB elnöke a Kossuth Rádióban elmondta: a vita közte és a testület között a személyesség követelménye kapcsán vetődött fel. A bizottság viszont azzal érvelt, hogy az NVB már korábban is elfogadta személyes beadásnak, ha valaki nem egyedül érkezett, s ezen döntésüket később a Kúria sem kifogásolta. Ráadásul - mint Patyi András megjegyezte - azért sem kifogásolható a kérdés hitelesítése, mert Erdősi Lászlóné a hivatalos beadáskor személyesen járt el.

Kifejtette továbbá: az NVI videofelvétele alapján kiderült, hogy az ottani tömeg tagjai feltehetően nem kérdés beadása céljából vannak ott, bár az ő kezükben is voltak papírok. Ez végül akkor bizonyosodott be, amikor a két beadvány (Erdősi Lászlóné és Nyakó István) beadását követően ők elhagyták az épületet. Az NVB vizsgálta a beadás körülményeit, köztük azt is, hogy követett-e el valamilyen mulasztást az NVI, például hogy nem igazoltatták az ott levőket. Patyi András viszont azt mondta: az NVI-nek nincsenek ilyen jogkörei. Emellett a videofelvétel alapján azt állapították meg, hogy Nyakó Istvánt "szándékosan, fizikailag" nem gátolták - tette hozzá.


Itt épp "nem gátolják":