Pattanásig feszült a helyzet Oroszország és Ukrajna között

Fotó: MTI/EPA / Irina Gorbaszjova

-

Oroszország azt állítja, hogy az ukránok diverzánsakcióra készültek a Krímben. Ezt megakadályozták, de két orosz katona az akcióban meghalt. Ukrajna szerint mindez nem igaz.


Petro Porosenko ukrán elnök arra utasította csütörtökön a kijevi külügyminisztériumot, hogy kezdeményezzen telefonos párbeszédet Vlagyimir Putyin orosz elnökkel és nyugati vezetőkkel, ugyanakkor a legmagasabb harckészültségi fokozatot rendelte el a Krím és a szakadárok uralta Donyec-medencei területek közelében állomásoztatott összes ukrán katonai egységnél.

A külügyminisztériumot megbízták, hogy szervezzen háromoldalú telefonos tanácskozást Angela Merkel német kancellárral, François Hollande francia elnökkel, és hívja meg a beszélgetéshez Joe Biden amerikai alelnököt, illetve az Európai Tanács elnökét, Donald Tuskot, valamint kezdeményezzen beszélgetést az Oroszországi Föderáció elnökével, Putyinnal – olvasható az ukrán államfő hivatalának kommünikéjében.


Az oroszok azt mondják, megvédik az „orosz” Krímet


Az ukrán elnök emellett utasította Pavlo Klimkin külügyminisztert, hogy terjesszen kérést az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) ukrajnai különleges megfigyelő missziójához arról, hogy növeljék meg a Krím félsziget mentén, az ukrán határon állomásoztatott EBESZ-megfigyelők számát.

Ugyanakkor Porosenko a külügyi tárca vezetőjén keresztül utasítást adott Ukrajna ENSZ-nagykövetének, hogy kezdeményezzen zárt ajtók mögötti tanácskozást a világszervezet Biztonsági Tanácsában a Krímben kialakult helyzetről, valamint az Oroszország és Ukrajna közötti újabb feszültségekről. Ukrajna jelenleg a Biztonsági Tanács egyik nem állandó tagja.

A Reuters híre szerint az ENSZ BT Kijev kérésére már csütörtöki ülésén napirendre tűzte a kérdést.

A kijevi vezetés arra figyelmeztette az ukrán állampolgárokat, hogy


ne utazzanak a Krím félszigetre.

Emellett a vezérkar szóvivője közölte: Ukrajna előre bejelentett hadgyakorlatba kezdett szerdától az ország déli részén.


Oleh Szlobodin, az ukrán határőrség szóvivője szerint Oroszország nagyobb létszámú és korszerűbb felszereléssel ellátott erőket telepített az utóbbi napokban az ukrán határra a Krím félsziget mentén. „Ezek a katonák modernebb felszereléssel érkeznek, és deszantosok is vannak köztük. Az elmúlt napokban megerősítették a csapatokat a határon” – mondta az ukrán szóvivő.

Porosenko a nap folyamán harckészültségbe helyezte az ukrán csapatokat, miután az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) azzal vádolta Kijevet, hogy diverzánstevékenységet folytatott a Krím félszigeten. Az FSZB szerint sikerült felszámolni az ukrán védelmi minisztérium felderítő főosztályának krími ügynökhálózatát. Az összetűzésekben az orosz fegyveres szolgálatok két tagja életét vesztette. Az ukrán fél szerint mindez valótlanság.


Ukrajna mozgósít


Olekszandr Zaharcsenko donyecki szakadár vezető szerint az ukrán harckészültség arról árulkodik, hogy Kijev támadásra készül Kelet-Ukrajnában. Mindemellett Kijev megértette, hogy a Krímmel hibát követett el, ezért a Donyec-medencében indíthat most támadást, hogy elterelje a figyelmet a sikertelen krími diverzánsakcióról – vélekedett a szakadár vezető, aki szerint a kijevi vezetés a harci cselekményeket azért fogja megkezdeni éppen a Donyec-medencében, mivel „még mindig abban reménykedik, hogy katonai erővel törheti le a felkelést”.

Az orosz külügyminisztérium arra figyelmeztette Kijevet és külföldi támogatóit, hogy az orosz félnek okozott kár, valamint az orosz katonák halála nem marad következmények nélkül. „Ismételten arra hívjuk fel partnereinket, hogy a legkomolyabban gyakoroljanak befolyást a kijevi kormányra, és tartsák vissza az olyan veszélyes lépésektől, amelyek a lehető legnegatívabb következményeket vonhatják maguk után.


Nem vezet jóra, ha a tűzzel játszanak”

– áll a közleményben, amely rámutat, hogy mindaddig, amíg Kijev nem mond le a provokáció és a terror politikájáról, nincs értelme a kelet-ukrajnai helyzet rendezéséről tárgyalni.

A moszkvai külügyi tárca közleménye a Krímben az FSZB által elfogott ukrán diverzánsok és ügynökök közül Andrij Zahtyej nevét is említi a már megnevezett Evhen Panov mellett, aki orosz igazságügyi források szerint beismerő vallomást tett. Panov ügyében a kijevi hatóságok büntetőeljárást indítottak. Szerintük az ukrajnai Zaporizzsja megye lakosának őrizetbe vétele törvénytelen fogva tartásnak vagy emberrablásnak is minősülhet.

Szimferopoli igazságügyi hatóságok – közlésük szerint – mintegy 10 embert vettek őrizetbe, akiket azzal gyanúsítanak, hogy segítették a diverzánsokat a Krímben. „Az ukrán diverzánsoknak rejtekhelyeket biztosítottak, ahol nagyjából 100 kilogramm robbanószert és régi lőfegyvereket foglaltak le” – mondta a hatóság szóvivője. Szerinte a héttagú csoport egy része a félsziget mocsarain és tavain keresztül visszatérhetett Ukrajnába.