Pataky Attila egymilliót kap az államtól dalszövegírásra

Fotó: Getty Images/iStockphoto / Isabel Da Silva Azevedo Drouyer / Getty Images/iStockphoto / Isabel Da Silva Azevedo Drouyer

-

Nyilvánosak a Nemzeti Kulturális Alap (NKA) Zenei Kollégiumának júliusi döntései. Támogatást kapnak előadók, zenekarok, jutott pénz lemezek kiadására, dalszövegek megírására és videoklipekre is. A hosszú listából szemezgettünk, megnéztük, ki jut a legtöbb támogatáshoz, mire kap pénzt Geszti Péter vagy a Middlemist Red, és új, készülőben lévő projektekről is tudomást szereztünk.


A tekintélyes listán különböző kategóriákba sorolták a támogatásokat. Osztottak pénzt alkotói támogatások címszó alatt, elkülönítették a könnyű-és komolyzenei művekre kiadott összegeket, támogatták a pályakezdőket, a kortárs zenei értékek bemutatására szolgáló projekteket, a külföldi vendégszereplések esetében a jazz-eladóművészeknek és a népi koncertzenekaroknak jutott pénz, és végül az NKA a művészi elismerésekre, a könnyűzene és a jazz oktatására és a nemzetközi szervezetekben a szakmai jelenlét biztosítására is különített el összegeket.


Maximum hatmillió A legnagyobb összeg, amit az NKA Zenei Kollégiuma megítélt, hatmillió forint. A Budapest Music Center (BMC) kap ennyi pénzt jazzkoncertek megrendezésére, és a Jazzart Közcélú Alapítvány is ugyanennyivel rendelkezik, hogy a Budapest Jazz Club több mint 200 programját megvalósítsa. Az állam CD-k kiadását, videoklipek megrendezését és a dalszövegírást is honorálja Alig vannak ma már kiadók, és tulajdonképpen meg sem éri a lemezeket megfogható formában kiadni, talán éppen ezért vállalja át magára az állam, hogy a zenészek számára az amúgy sok esetben veszteséges megjelenítésekre ő ad pénzt, mint ahogy a produceri munkákra és a stúdiózásra is. Meglepő módon egész nagy összegekre lehetett pályázni a dalszövegek megírásához is. Alkotói támogatásra Dubrovay László János kapta a legnagyobb összeget: 2 millió 800 ezer forintból készítheti el a Csontváry című három szimfonikus zenekari képet és Vörösmarty Szózatának feldolgozását. Van, aki kétszer is támogatáshoz juthat:Babos Gyula jazzgitáros kap egyrészt 1 millió 600 ezer forintot, hogy a Három szín munkacímű művét megírja, és kap másik 370 ezer forintot a Balance című koncert CD-jének kiadására. Palya Bea összesen egymillió forintot kap, hogy a Férfi munkacímű lemezét elkészítse és kiadja. A Quimby az USA-ban fog turnézni, ehhez kaptak 800 ezer forintot, de készül a Teátrum-turnéjukról szóló koncert-DVD is, ennek elkészítésére és kiadására 600 ezret kaptak.


Akár egymillió is jár a dalszövegek megírására

Mennyit ér az EDDA következő nagylemezének dalszövege? Pataky Attila a többiekhez képest kimagaslóan magas összeget kap, hogy az EDDA Művek 32. nagylemezének dalszövegét megírja: egymillió forinttal támogatják őt. Ehhez képest Geszti Péter kisebb támogatásban részesül, noha ő két projekt szövegezéséért is felel. Geszti 800 ezret kap A Pál utcai fiúk című musical és a Gringo Star új nagylemezéhez készülő dalszövegek megírására. Benkő László, akit nem olyan rég megvert egy taxis, szintén egymilliót kapott egy „progresszív instrumentális rockalbum megírására”. Hármójukhoz képest is jóval kevesebb jutott Kiss Erzsinek, Németh Jucinak vagy Lajkó Félixnek, ők a Gesztinek jutó támogatás felét kapták. Barabás Lőrinc viszont még jól járt: 600 ezer forintot kapott egy „új zenei kompozíció” megalkotására. Két előadóművésszé kinőtt ex-tehetségkutatóst is támogat az állam: Jónás Vera és Király Viktor is a készülő lemezükhöz kaptak hozzájárulást. Új lemezek jönnek Azt is megtudjuk a listából, hogy a Jazzékiel harmadik nagylemeze most már valóban nemsokára elérhető lesz, mert az NKA a Másokat szeretni című album megjelenítésére és a hozzá készülő négy videoklip fedezésére adott 400 ezer forintot. Valamivel kevesebbet kapott a Depresszió, a zenekarnak szintén új albuma lesz. Csakúgy, mint A Pál utcai fiúknak és a Middlemist Rednek is. Ez utóbbi, a hazai könnyűzenei életbe villámgyorsan berobbanó zenekar az első nagylemezének és egy videoklipjének elkészítésére kapott félmillió forintot. Készülnek új videoklipek is A Grand Mexican Warlock és az Óriás zenekar is két-két videoklipet forgat, amelyre 400 és 300 ezer forintot ítélt meg az NKA, de a lista alapján úgy tűnik, az Irie Maffia is hamarosan forgatni fog. Harcsa Veronika pedig a Bin-Jip zenekarhoz készülő kisfilm elkészítésére kapott több mint félmillió forintot.