Párzanak az őzek, több lehet a közúti baleset – vezessenek óvatosan!

Fotó: AFP / Marvin RECINOS

-

Az Országos Magyar Vadászati Védegylet és az Országos Magyar Vadászkamara fokozott balesetveszélyre figyelmeztet, ugyanis most van az őznász időszaka, és ilyenkor kevésbé óvatosak az állatok, gyakrabban szaladhatnak az autók elé.


Az őz hazánk egész területén elterjedt, mintegy 370 ezer Magyarországon élő állatról tudunk. Az őzek nászidőszaka, az üzekedés az ország déli részén július közepe tájt kezdődik és augusztus közepéig tart, míg északabbra később veheti kezdetét – áll a közleményben.


Őznász idején a suták és az őket követő vagy egymást kergető bakok is kevésbé elővigyázatosak, mint máskor, ezért sokkal gyakrabban ugranak ki az autók elé is.

Ezért felhívjuk a gépkocsivezetők figyelmét, hogy autózzanak a szokásosnál is nagyobb körültekintéssel a következő bő egy hónapban! Emellett feltétlenül vegyék figyelembe a vadveszélyre figyelmeztető közúti jelzéseket! Ha vaddal találkozunk az úton, az egyetlen megoldás a vészfékezés. A kormányt semmiképpen sem szabad félrerántani, hiszen a vad elütése még mindig kisebb veszélyforrás, mintha az autó lemenne az útról vagy frontálisan ütközik egy szembe haladó járművel” – kérik a vadászok a sofőröket a szabályok betartására.


A vadelütések száma az utóbbi években folyamatosan növekszik, ami több okra vezethető vissza. Az egyik a nagyvadállomány drasztikus növekedése – írja a Védegylet –, a másik a gépjárművek számának növekedése. 2014-ben 5238 olyan vadelütést regisztráltak, amelyek következményeként a vad is elhullott.