Pártállástól függetlenül elégedetlenek a szenátorok Obamával

Fotó: AFP / Zein al-Rifai

-

Azt sürgetik, hogy hozzanak létre Szíriában biztonsági övezeteket, mert egyre súlyosabb a humanitárius válság. Keveslik a Szíriából befogadott menekültek számát is.


Amerikai szenátorok arra szólították fel Barack Obama elnököt, hogy Szíriában hozzon létre különleges biztonsági övezeteket a súlyosbodó humanitárius problémák megoldásának megkönnyítésére.

A republikánus John McCain és Lindsey Graham, valamint a demokrata Richard Durbin és Tim Kaine az elnökhöz írt levelükben azt hangsúlyozták, hogy a belháború sújtotta országban meg kell állítani az öldöklést, a rombolást, és meg kell akadályozni, hogy folytatódjon az emberek földönfutóvá válása. A szenátorok szerint ezen úgy lehetne segíteni, hogy létrehoznak egy biztonsági zónát, amelynek garantálják a megfelelő védelmet, és növelni kell a biztonságot a török-szíriai határ mentén is.

A levélírók arra kérték Obamát, hogy tegyen további erőfeszítéseket a szíriai humanitárius válság megoldására. Egyúttal csalódottságukat fejezték ki, hogy az Egyesült Államok nem fogadott be több ottani menekültet; az amerikai hatóságok a konfliktus kezdete óta kevesebb mint nyolcszáz szíriainak adták meg a szükséges engedélyeket.

Szíriában emberek milliói hagyták el otthonukat a belháború négy évvel ezelőtti kezdete óta, és sokan közülük nyomorúságos körülmények között élnek. A konfliktus halálos áldozatainak száma meghaladja a 220 ezret.