Pars és Zsivóczky-Farkas is pontszerző az atlétikai vébén

Fotó: MTI/EPA / Diego Azubel

-

Pars Krisztián negyedik helyen végzett férfi kalapácsvetésben a pekingi atlétikai vébén. Zsivóczky-Farkas Györgyi 6389 ponttal teljesítette az olimpiai kvalifikációs szintet, s a hatodik helyen végzett.


Pars Krisztián, a szombathelyiek olimpiai bajnok, kétszeres vb-második dobója az idei formájának megfelelően Pekingben is formán kívül versenyzett, sorozatos sérülései után a világbajnokságra sem tudott jó állapotba kerülni.

Pars már a szombati selejtezőből is nehezen, 76 méter alatti dobással jutott tovább, s a vasárnapi finálé sem sikerült jól számára. A versenyt 76,33 méterrel kezdte, majd a következő körben elmaradt ettől, harmadikra viszont 77,32-re javított, s a harmadik helyre lépett előre.

A magyar klasszis a következő két sorozatban sem ért el jobb eredményt, ám riválisai szintén nem remekeltek, így a tőle szokatlan, 78 méter alatti eredmény ellenére is egészen az utolsó kör végéig a bronzérmes pozícióban állt. A sokáig mögötte negyedik lengyel Wojciech Nowicki aztán utolsóra 78,55 méterig repítette a kalapácsot, s ezzel övé lett a harmadik hely, mivel Pars a záró sorozatban sem javított 77,32 méteres eredményén.

„Álmomban nem gondotlam volna, hogy 81 méter alatti eredménnyel nyerni lehet, nagyon sajnálom ezt a versenyt – mondta Pars hozzátéve, pechesnek érzi magát, különösen úgy, hogy év elején olyan formában volt mint korábban még soha. – Lehet, hogy gerincsérvem van, a dobásoknál fájt a derekam, otthon azonnal elmegyek kivizsgáltatni magam.”

Pars Krisztián világversenyen a 2009-es berlini világbajnokság óta – melyen szintén negyedik lett – most először nem lett érmes. A versenyt a címvédő, szintén lengyel Pawel Fajdek nyerte meg, a tadzsik Dilsod Nazarov és Nowicki előtt.


Zsivóczky-Farkas egyéni rekordja

A 30 éves Zsivóczky-Farkas a kétnapos verseny során végig kiválóan teljesített, három számban egyéni csúcsot ért el, míg a többi négyben nagyon közel volt saját legjobbjához, így végül a hétpróbát tekintve nagy egyéni rekorddal zárt, s közel 200 ponttal teljesítette túl a riói induláshoz szükséges 6200 pontos szintet. Világbajnoki hatodik helye pályafutása eddigi legjobb szereplése az Universiade-bronzérmes Zsivóczky-Farkas Györgyinek.

A szám másik magyarja, a szintén riói induló, U23-as Eb-győztes Krizsán Xénia 6322 pontos egyéni rekorddal a kilencedik lett.

Zsivóczky-Farkas Györgyi a 11. magyar atléta, aki biztosította helyét a jövő évi olimpián.