Parragh László béremelésekhez kérte a kormány segítségét

Fotó: MTI/MTVA / Koszticsák Szilárd

-

Öt éven belül 15 százalékos reálbérnövekedés. A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke a szervezet évnyitóján ehhez engedményt kért Orbán Viktortól a járulékokból, és a béren kívüli juttatások átalakítását szorgalmazta.


Parragh László azt mondta: a magyar gazdaság legnagyobb problémája a munkaerőhiány, a legjobban képzettek elvándorlása. Ezért a legfontosabb feladat, hogy megoldást találjon a gazdaságpolitika a munkaerő itthon tartására. A kamara elnöke ehhez közös, komplex programot javasolt a kormánynak.


Ennek a programnak a részeként a vállalkozások érdekképviselete azt szeretné elérni, hogy a következő öt évben 15 százalékos reálbér-növekedés valósuljon meg. Ehhez szükség van arra, hogy az állam lemondjon a bevételeinek egy részéről, méghozzá abból, amit a gazdaságnövekedés lehetővé tesz, tehát a járulékbevételek növekményét kellene a béremelésekre fordítani.

Az MKIK azt is el szeretné érni, hogy a kormány újragondolja a béren kívüli juttatások rendszerét. A kamara számításai szerint a különböző jegyek és kártyák fenntartása évente 12-13 milliárd forintba kerül, ez tehát csak az adminisztrációs költség. Parragh László utalt a brüsszeli döntésre, amely az állami érdekkörbe vont utalványkibocsátást, az Erzsébet-kártyák rendszerét jogsértőnek minősítette, mert azzal kiszorították a (külföldi) versenytársakat.

Parragh László arról is beszélt, hogy a vállalkozásoknak mindehhez olyan környezetet kell biztosítaniuk a munkavállalóiknak, amely vonzó és versenyképes a külföldi munkavállalással szemben.