Párnacihát üríttetnének a görög bankok

Fotó: iStockphoto / tyannar81

-

Görögországban magasabb kamatokkal csábítanák vissza a pénzeket a bankok a párnacihákból.


Magasabb kamatokat és kedvezőbb feltételeket kínálnak a görög bankok, hogy betétekbe tereljék vissza a lakosságnál lévő, párnacihába rejtett pénzeket. A görögök 2014 novembere után több mint 40 milliárd euró értékű betétet mondtak fel, és vittek haza készpénzben, vagy kisebb részt külföldre menekítettek attól tartva, hogy a csőd szélén álló ország kihullik az euróövezetből.

A félelem azért sem volt alaptalan, mert Cipruson 2013-ban be is fagyasztották a betéteket, s csak korlátozott összeghez lehetett hozzáférni, a nagybetétesek pedig pénzük tetemes részét elveszítették.

A betétállomány drámai csökkenésének Görögországban végül a 2015 júniusában bevezetett devizakorlátozás vetett véget. A kormány júliusban enyhítette a korlátozásokat, így a friss készpénzbetétek esetében az összeg teljes egészében hozzáférhető, a külföldről visszautalt pénzeknek pedig 30 százaléka felvehető készpénzben. A bankok most magasabb kamatot kínálnak a frissen befizetett pénzek után, hogy visszacsalogassák a matrac alatt tartott pénzt, és javítsák likviditási helyzetüket. Hat hónapos lekötés esetén több bank 1,3 százalék kamatot fizet, míg a meglévő betétek csak 0,8 százalékot hoznak.


A görögök nem fogadták örvendezve a megszorításokat


A görög központi bank adatai szerint június végén 47 milliárd euró készpénz volt forgalomban, 17 milliárd euróval több, mint 2014 végén. A bankok nem fogadhatnak el magyarázat nélkül korlátlan összegben készpénzt. Az ügyfélnek legalább banki bizonylattal igazolnia kell, hogy a pénzt a válság idején vette fel. A háztartások és a vállalatok betétállománya júniusban már a második egymást követő hónapban emelkedett, és elérte a 122,74 milliárd eurót, de ez még mindig a legalacsonyabb szint 2003 novembere óta.