Parlamenti választás kezdődött hétfőn Srí Lankán

-

Az évtizedes polgárháborúnak véres intézkedésekkel véget vető korábbi államfő kormányfőként akar visszatérni. Vannak, akik szerint azért, hogy immunitást élvezzen egy esetleges korrupciós nyomozásnál.


A választás tétje, hogy Maitripala Sziriszena jelenlegi elnök saját pártján belüli vetélytársa, Mahinda Radzsapaksze korábbi államfő kormányfőként vissza tud-e térni az ország vezetői közé.Az országot tíz éven át vezető Radzsapakszét januárban meglepetésre leváltották az államfői posztról. Egykori pártfogoltja és utóda az elnöki tisztségben, Maitripala Sziriszena meg akarja akadályozni politikai visszatérését. Noha mindketten az Egyesült Szabadság Népi Szövetségnek a tagjai, Sziriszena bejelentette, hogy vétót fog emelni elődje miniszterelnöki kinevezése ellen.

Politikai elemzők arra számítanak, hogy koalíciós kormány alakul, mert várhatóan egyik pártnak sem lesz elegendő többsége az önálló kormányalakításhoz.

Noha Radzsapaksze a lakosság széles körének támogatását tudhatja maga mögött, a szigetország tamil és muszlim lakói nem tartoznak a hívei közé. Radzsapaksze 2009-ben véres intézkedésekkel vetett véget az évtizedes polgárháborúnak, az ENSZ adatai szerint ennek utolsó éveiben mintegy 40 ezer tamil civilt öltek meg.A délkelet-ázsiai szigetországban valamivel több mint 15 millió választó jogosult dönteni a 225 parlamenti mandátum sorsáról. A szavazóhelyiségek előtt a kora reggeli órákban hosszú sorok alakultak ki.

A választást szigorú biztonsági intézkedések kísérik, hivatalos források szerint 74 ezer rendőr felügyeli a rendet. Radzsapaksze közeli családtagjai ellen nyomozás folyik korrupciós ügyekben. Bírálói szerint éppen azért indul képviselői mandátumért, hogy parlamenti immunitást élvezhessen, ha nyomozás indulna ellene.