Parlamenti képviselő vádolja doppingolással a brit nemzeti hőst

Fotó: AFP / SEAN DEMPSEY

-

Paula Radcliffe egy tévéinterjúban sírva, de határozottan utasította vissza a doppingvádakat. A parlamenti bizottság soron következő meghallgatására már várja a Nemzetközi Atlétikai Szövetség elnökét, Sebastian Coe-t is.


Az angol parlament alsó háza kulturális, sport- és médiabizottságának keddi ülésén a bizottság elnöke, Jesse Norman – név nélkül, de egyértelműen utalva rá – doppingolással vádolta meg a „londoni maratonok brit győztesét”. Miután 1996 óta csupán egyetlen nem mozgássérült brit atléta tudott maratoni versenyt nyerni, Paula Radcliffe-nek nem volt nehéz magára ismernie. A bizottságot annak örvén hívták életre, hogy hetekkel ezelőtt a brit Sunday Times és a német ARD televízió közös tényfeltáró anyagban kürtölte világgá, hogy az elmúlt évtizedekben több száz atléta adott „gyanús” vérmintát, amit aztán a Nemzetközi Atlétikai Szövetség (IAAF) nem vizsgált ki az elvárható alapossággal. Az ügyről részletesebben ebben a cikkben és ebben a másikban is írt már a vs.hu.


Paula Radcliffe a sportág sztárja és nemzeti hős – egyelőre – Nagy-Britanniában


A London Marathon hét korábbi győztesen is a gyanús mintát adók között van – állítólag. Azonban a 3-szoros győztes, a maratoni táv női világcsúcstartójának neve most először került elő ilyen konkrétan. Radcliffe egy érzelmes tévéinterjúban és egy kiadós nyílt levélben szólítja fel a Sunday Times szerkesztőségét, hogy vonjanak be a vizsgálatba valódi szakértőket is, mert anélkül ez csak durva vádaskodás.

Nevezett lap és a parlamenti bizottság is azt várja tőle, hogy hozza nyilvánosságra a vitatott vérvizsgálatok eredményeit.


„Erre semmi szükség, ugyanis tiszta vagyok – idézi a sportolót a BBC. Nem hagyom magam térdre kényszeríteni egy olyan ügyben, aminek célja, hogy ártsak olyan embereknek, akikben megbízom.”

Radcliffe-fel ellentétben az olimpiai bajnok Mo Farrah, és a 10.000 méter Európa-bajnoka, Jo Pavey már nyilvánosságra hozta a maga mintáját, rövidre zárva ezzel a találgatásokat.

“Én viszont nem fogom megtenni, és szerintem éppen ezzel védek meg egy csomó ártatlan atlétát. Nem szeretnék még egy ártatlan sportolót látni, akinek azokon a rettenetes vádaskodásokon kell keresztülmennie, mint én az elmúlt hónapokban.”


A világrekord volt az álma, és meg is valóra is váltotta


A sportoló már csak azért sem adja ki az adatokat, mert biztos benne, hogy a megfelelő szakértelem híján téves következtetéseket vonnának le az eredményekből.

“Tudom, hogy tiszta vagyok. A bizottságnak vannak kételyei, de ez az ő bajuk. Nincs mitől tartanom, hiszen pontosan tudom, hogy mindig tisztán versenyeztem."

Radcliffe pályafutása során valóban többször is adott az IAAF által meghatározott értékektől eltérő mintákat, azonban valamennyi esetben tisztázódott a neve.„Az IAAF előírásai szerint a mintavételt a verseny után két órával kell megejteni. Tőlem kétszer is rögtön a célba érés után vettek mintát, ezek, természetesen, nem mutathattak valós értéket – szolgált magyarázattal Radcliffe. – Ha igazi szakértőkkel, a teljes kontextusában vizsgálják azokat a mintákat, kiderül, hogy teljesen szabályosak. Hogy őszinte legyek, egyáltalán nem érdekel, hogy mit gondol az ügyről egy parlamenti képviselőkből álló bizottság, ahol a tagoknak fogalmuk sincs erről a dologról.”

Gerard Hartmann a Guardian brit lap online kiadásában közölt nyílt levelet, melyben a következőket írta: „Feltenném a házamat, ami tulajdonképpen mindenem, amim csak van, arra, hogy Paula tiszta volt, és soha életében nem élt tiltott szerekkel. Az ok, hogy ő lett a világ valaha volt legjobb női maratoni futója, nem más, mint a hihetetlen mennyiségű munka, a jó genetika, és az elszántság, hogy ő legyen a legjobb.”


Az edzőtáborok során soha senki nem tapasztalt semmi gyanúsat


Hartmann 14 éven át segítette Radcliffe felkészülését. Vele volt a magassági edzőtáborozások során is, ahová az atlétát férje is rendszeresen elkísérte. „A szomszéd szobában laktam, és soha semmi gyanúsat nem tapasztaltam. És bárkit megkérdeznek a Paulával dolgozók közül, ugyanezt fogják mondani” A fizikoterapeuta ellenkező példákkal is szolgál, ahogy írja, „Gondoljanak csak Lans Armstrongra, Floyd Landisre, Tyler Hamiltonra vagy Betsy Andreu-ra, mindig előkerült valaki a nagy sztorival. Itt nem fog.”


A Nemzetközi Atlétikai Szövetség elnökének, Lord Coe-nak is feltenne pár kérdést a bizottság


A bizottság azonban nem hagyja ennyiben a dolgot: Damian Collins, tory parlamenti képviselő szerdán már arról beszélt, hogy a testület meg kívánja hallgatni Lord Sebastian Coe-t, az IAAF frissen megválasztott elnökét. Coe a doppingvádak kirobbanása után úgy nyilatkozott, hogy az nem más, mint „hadüzenet az atlétika ellen”.

„Azt hiszem, hogy ez a kijelentés nem volt éppen helyénvaló – idézi Collinst a Guardian. – A brit doppingellenes szervezet elnöke szerint ezt csak azért mondta, mert még kampányolt az elnöki székért. Rendben, megértjük. Most szeretnénk megtudni, hogy immár az IAAF elnökeként mi a véleménye erről az ügyről.”