Parlamenti belépője is volt a Quaestor-vezérnek

-

Tarsoly Csaba bejáratos volt az Országházba is. A belépőt a Miniszterelnökség állította ki, méghozzá 2013-ban, mikor a Quaestor-vezér még nagyon jóban volt Szijjártó Péterrel.


A Miniszterelnökség által kiadott parlamenti belépője volt Tarsoly Csabának, a Qaestor cégcsoport csalással gyanúsított vezetőjének – írta saját értesülésére hivatkozva az Index. A parlamenti belépőt még 2013 áprilisában bocsátották ki, amikor a Miniszterelnökség még államtitkárságként működött, Lázár János vezetése alatt.

Ebben az időben a Miniszterelnökségen dolgozott Szijjártó Péter jelenlegi külgazdasági és külügyminiszter is, aki akkor még államtitkárként felelt a külgazdasági ügyekért. Tarsoly jó kapcsolatokat ápolt Szijjártóval, együtt avatták fel például a moszkvai magyar kereskedőházat éppen 2013 áprilisában.

Tarsoly állítólag a Qaestor csődbe menetele előtt is abban bízott, Szijjártó segíteni fog neki, és közbenjár a miniszterelnöknél a cégcsoport érdekében. Giró-Szász András kormányzati kommunikációért felelős államtitkár az ATV műsorában meg is mutatta azt a levelet, amelyet Tarsoly Orbán Viktor kormányfőnek írt, és amelyben egy cselekvési tervet vázol föl, amellyel elkerülhető a Quaestor csődje.

A levél azonban az után született, hogy Orbán elrendelte a minisztériumi pénzek kivonását a brókercégekből. A Külgazdasági és Külügyminisztérium cége, a Magyar Nemzeti Kereskedőház Zrt. biztosan jelentős összegeket tartott a Quaestornál állampapírok formájában, ezt épp a levél megírásának napján vették ki az értékpapírszámláról, amikor az MNB már vizsgálódott a cégnél.