Parlament: aki tiszteli Széchenyit, nemmel szavaz

Fotó: MTI / Kovács Tamás

-

Széchenyi István születésének 225. évfordulójáról is a kvótanépszavazás ugrik be a kormányoldalon, míg az ellenzék a kabinet menekültügyi elkötelezettségét, valamint szociális és gazdasági hozzáértését vonta kétségbe. Napirend előtti felszólalásokkal kezdődött a munka az Országgyűlésben.


Miközben a kormány állítólag a menekültek kötelező kvóta szerinti elosztása ellen kampányol, addig a gazdagabb migránsokat beengedi az országba az offshore cégekhez vándorló, busás haszonnal értékesített letelepedési államkötvényekkel – mondta a parlament hétfői ülésén a jobbikos Z. Kárpát Dániel. A képviselő szerint Orbán Viktor politikája megbukott, hisz a visegrádi négyek (Szlovákia, Lengyelország, Csehország és Magyarország) olyan közös nyilatkozatot fogadtak el, amelyben a munkaerőhiány orvoslására külföldi munkaerő beengedésének lehetősége szerepel. Felidézte: Varga Mihály gazdasági miniszter is erre tett korábban utalást. Z. Kárpát szerint van érvényes európai bizottsági döntés a kötelező kvótáról, emellett létezik egy belügyminiszteri határozat, azonban utóbbit a magyar kormány nem vétózta meg. (Valójában a belügyminiszterek döntése – amelyet Pintér Sándor nem szavazott meg – rendelkezik 1294 menekült kérelmének magyarországi elbírálásáról és esetleges befogadásáról; ezt a határozatot Szlovákia és Magyarország is megtámadta az unió bíróságán.)


Z. Kárpát Dániel


A miniszterelnökség államtitkára, Dömötör Csaba szerint a munkaerőhiányt az unión belüli szabad munkaerő-áramlást szabályozó rendszerben kívánják megoldani, miközben a kormány kitart a kötelező betelepítés elutasítása mellett. Az államtitkár szerint is létezik egy elfogadott bizottsági döntés a kvótáról, azonban a V4-ek azért küzdenek, hogy Brüsszel helyett a tagállamokhoz kerüljön a menekültek elhelyezését érintő döntés.


Dömötör Csaba államtitkár


Az MSZP – amelyet az elmúlt hetekben többször is az a vád ért, hogy együttműködik a kormányerőkkel, ezért „kőkemény ellenzéki magatartást” ígért – a gyerekek világnapja alkalmából kritizálta a kabinet szociálpolitikáját. Bangóné Borbély Ildikó szerint a Fidesz-kormány lezüllesztette az oktatást, szétverte a szociális támogatási rendszert és a gyermekvédelmet.


Bangóné Borbély Ildikó


Rétvári Bence, az emberminisztérium államtitkára szerint viszont ma jobb a jövőképük a gyerekeknek, mint hat éve. Kijelentette, hogy a kormány a GDP 4,3 százalékát költi családtámogatásra, ez az összeg jövőre 4,7 százalékra emelkedik.


Rétvári Bence


Az LMP-s Schmuck Erzsébet szerint bár múlt pénteken befektetésre ajánlott kategóriába került a magyar szuverén államadósság, a gazdaság főszámai eltakarják a valódi, kedvezőtlen folyamatokat. Kijelentette: a társadalom kettészakadása felgyorsult, évente 200 milliárd forintot vonnak ki a közoktatásból, a magyar lakosság 41,5 százaléka a létminimum alatt él. Az ellenzéki párt megoldási javaslata: visszavezetni a többsávos adórendszert, azonnali járulékcsökkentést kezdeni a munkaadóknál, valamint mindenhol emelni a fizetéseket.


Schmuck Erzsébet (a kép jobb oldalán)


A gazdasági tárca államtitkára, Tállai András az IMF, az OECD és Brüsszel pozitív értékelését kiemelve jelezte, hogy a kormány tevékenységét külföldön is elismerik. Közölte: csökkent a költségvetési hiány, az államadósság, a munkanélküliség, miközben megszűnt az infláció, emelkedik a belső fogyasztás és a bérek.


Tállai András; Orbán Viktor

Tállai András


A kereszténydemokrata Firtl Mátyás emlékezett meg a 225 éve született gróf Széchenyi Istvánról. A kormánypárti politikus Széchenyi életútjából leginkább a kereszténységet tartotta említésre méltónak, majd megjegyezte: a legnagyobb magyar „gondolatai és életútja spirituális erőforrást jelentenek ma is, ezt kell átörökíteni”, ezért október másodikán nemmel szavazni „becsületbeli, hazafias kötelesség”.


Firtl Mátyás

Firtl Mátyás


A felszólalásra reagáló Rétvári Bence mindezzel csak egyetérteni tudott.

A Fidesz részéről Csenger Zalán Zsolt mondta fel a kvótanépszavazással kapcsolatos kormányzati szólamokat, amelyeket Dömötör államtitkár erősített meg.