Párizsi terror: a fegyverek a volt Jugoszláviából származtak

-

Szerbiában jelenleg több mint 3 millió illegálisan tartott fegyver van.


A szerb belügyminisztérium két nappal a november 13-i párizsi események után elküldött egy listát a merényletek helyszínén talált fegyverek sorozatszámával, ezek alapján pedig kiderült, hogy több fegyvert is a Zastava fegyvergyárban készítették, de még az egykori Jugoszlávia szétesése, vagyis az 1991-1995-ös délszláv háború előtt, feltehetően 1987-1988-ban.

"Hét-nyolc Kalasnyikovról volt szó" - mondta a fegyvergyár igazgatója, majd pontosított, miszerint az AK47-es jugoszláv verziójáról, a Zastava M70-es gépkarabélyról beszél. Ezt a fegyvert használta a jugoszláv néphadsereg, később pedig a jugoszláv hadsereg is. A háborút követően a szemben álló felek szabadon eladhatták a fegyvereket, így azok a környező országok hadseregeihez kerültek. A kragujevaci gyár fegyverei jelenleg több mint ötven országban találhatók meg, mert a volt jugoszláv tagköztársaságok mellett jelentős mennyiségű lőfegyvert és lőszert exportáltak a Közel-Keletre is.

A Zastava fegyvergyár jelenleg is működik, a szerbiai fegyveres szolgálatok mellett ellátja a vadászokat és a sportlövőket is, illetve exportra szintén készít fegyvereket.

Szerbiában minden engedélyezett lőfegyverre három illegálisan birtokolt puska vagy pisztoly jut, vagyis a mintegy egymillió regisztrált mellett az illegálisan tartott lőfegyverek száma meghaladja a hárommilliót. A helyzet a többi nyugat-balkáni országban is hasonló, a délszláv háborút, majd az 1998-1999-es koszovói konfliktust követően sokan megtartották fegyvereiket, illetve sokan a feketepiacon vásároltak pisztolyt vagy puskát. A szabályozáson néhány éve szigorítottak, így a fegyverkereskedelmet, valamint az exportot is a kormány felügyeli.