Párizsi támadások: ezt tudjuk most

Fotó: MTI/AP / CHRISTOPHE ENA

-

A BBC összeszedte a legfontosabb tudnivalókat.


Miközben a francia légierő Szíriában bombázta az Iszlám Állam állásait, otthon is zajlanak az események: a francia rendfenntartó erők minden erejükkel a 26 éves Salah Abdeslamot keresik, akit a hírek szerint a támadások után a belga határ közelében már igazoltattak, ám akkor nem találták gyanúsnak és végül el is engedték a két ismeretlen társával együtt.

Az általa bérelt VW Polót a Bataclan mellett találták meg, az elképzelések szerint ezt használhatták a támadás előtt a terroristák. Ő az egyik, a közül a három Belgiumban élő testvér közül, akinek köze lehetett a támadás-sorozatban. Az egyik bátyja felrobbanthatta magát a Bataclan közelében, míg a másik testvérét Brüsszel közelében, Molenbeekben tartóztatták le. A belga rendőrség egyébként összesen 7 letartóztatásról számolt be.

Molenbeek egyébként a központja lehetett az egész támadás-sorozatnak, ezt a belgák is elismerték, a miniszterelnök szerint például „gigantikus problémáról” beszélt. A brüsszeli polgármester pedig annak a véleményének adott hangot, hogy nem lehetnek az ilyen típusú támadások kiinduló pontja.

Néhány gyanúsított

  • Salad Abdeslam, 26 éves, szükésben
  • Mohammed Abdeslam - letartóztatva Belgiumban
  • Brahim Abdeslam, 31 éves, a Bataclan közelében halt meg
  • Omar Ismail Mostefai, 29 éves, Párizs közelében lakott, meghalt a Bataclan elleni támadás során
  • Bilal Hadfi, 20 éves, meghalt a Stade de France közelében
  • Négy másik támadó is meghalt a város elleni támadás során

Sikerült azonosítani azt a férfit is, aki a Stade de France-nál robbantotta fel magát: a 20 éves Bilal Hadfi szintén Belgiumban élt. Egy másik támadó, Ismail Omar Mostefai, aki a Bataclannál robbantotta fel magát már korábban is ismert volt a hatóságok előtt: őt potenciális iszlám radikálisnak tartották, aki elképzelhető, hogy megjárta Szíriát is.

Jelen állás szerint a támadásokat Párizs egyik külvárosából tervezhették, de a francia sajtó nagy rendőri akciókról számolt be a belga határ közelében lévő Jeumontból, illetve a déli Grenoble-ból is - igaz, az nincs megerősítve, hogy van összefüggés a támadások és a rendfenntartó erők megjelenése között. A friss hírek szerint jelenleg öt városban van nagyobb rendőri akció: a fent említetteken túl Toulouse-ban, St. Denisben és Bobigny-ban.

A párizsi terrortámadásról ide kattintva találja meg összes eddigi cikkünket.