Párizsi mészárlás: újranyitott a kóser élelmiszerbolt

-

A boltban négy túszt lőtt le Amedy Coulibaly januárban.


„Fontos, hogy azok emlékének tiszteletében tudjunk élni, akik a terroristák barbár tüzének estek áldozatul”

– mondta Bernard Cazeneuve belügyminiszter, aki Anne Hidalgóval, Párizs főpolgármesterével és a zsidó közösség vezetőivel közösen látogatott el a január 9-i támadás helyszínére.

„Szerettem volna itt lenni akkor, amikor ez az élelmiszerbolt bátran újranyit azzal az üzenettel, hogy az élet erősebb” – tette hozzá.

Január 7-én két szélsőséges iszlamista megtámadta a Charlie Hebdo című szatirikus francia lap párizsi szerkesztőségét, és megölt tizenkét embert. Egy nappal később egy harmadik iszlamista a francia főváros egyik külvárosában megölt egy rendőrnőt, majd január 9-én túszokat ejtett egy párizsi kóser élelmiszerboltban. A túszdrámában négyen meghaltak: a 20 éves Yohan Cohen, a 21 éves Yoav Hattab, a 63 éves Francois-Michel Saada és a 45 éves Philippe Braham.

Többnapos hajsza után a francia rendőrség a bolti túszejtés napján végzett mindhárom elkövetővel.

A tűzharcban jelentősen megrongálódott üzletet az elmúlt két hónapban teljesen átalakították, a korábban sötét homlokzatot fehérre festették, a feliratokat lecserélték. Laurent Mimoun üzletvezető elmondta, azért alakították át a boltot, hogy az barátságosabb legyen, hogy „az ne a halált, hanem azt hirdesse, hogy újrakezdődött az élet”.

A korábbi személyzet közül egyelőre senki nem ment vissza dolgozni, mindannyian betegállományban vannak. A bolt ezért 10, önként jelentkezett alkalmazottal nyitott újra.