Párizsban van a lemondott libanoni kormányfő

Fotó: AFP / THOMAS SAMSON

-

Szabadon elhagyhatta Szaúd-Arábiát, és úgy tervezi, visszamegy Libanonba. Lemondásakor arra hivatkozott, félti az életét.


Szombaton Franciaországba érkezett Szaad Haríri, a volt libanoni kormányfő. Találkozik Emmanuel Macron francia elnökkel, hogy megoldást találjanak a politikai válságra, amelyet váratlan lemondása okozott. A libanoni elnökség Twitter oldalán az olvasható, hogy Haríri szombat reggel telefonon tájékoztatta Michel Aun államfőt: szerdán visszatér Libanon függetlenség-napi ünnepségére. A rendezvényen katonai díszszemlével emlékeznek meg arról, hogy 74 éve, 1943 november 22-én Franciaország elismerte Libanon függetlenségét.

Haríri november 4-én Szaúd-Arábiából közvetített tévéadásban jelentette be, hogy leköszön tisztségéről, mert félti az életét, illetve mert Irán és a Hezbollah radikális síita szervezet rátette kezét az országára.

Libanoni kormánykörökben az a hír terjedt el, hogy Harírit a szaúdi hatóságok kényszerítették lemondásra, és házi őrizetbe helyezték. Franciaország közvetíteni próbál, ezért Macron a múlt héten Rijádba utazott. Találkozott Mohamed bin Szalmán trónörökössel, illetve a libanoni politikussal is, aki családjával együtt meghívott Franciaországba.