Párizsban vallomást tett a katonákra támadó egyiptomi

Fotó: AFP / ALAIN JOCARD

-

Közölte személyazonosságát a férfit, aki bozótvágó késsel támadt a Louvre-nál járőröző katonákra.


A rendőrség eddig is feltételezte, hogy a támadó Abdullah Reda al-Hamami. A 29 éves, egyiptomi születésű, az Egyesült Arab Emírségekben élő férfi január 26-án érkezett Párizsba. A gyanúsított eddig nem működött együtt a hatóságokkal, a harmadik kihallgatásáig kellett várni, hogy felfedje kilétét.

Al-Hamami pénteken machetékkel felfegyverkezve támadt a Louvre bejáratánál járőröző katonákra. A könnyebben megsebesített katona 5 lövést adott le a merénylőre, aki azt kiabálta: „Allahu akbar”. A támadót életveszélyes állapotban szállították kórházba, de szombaton az állapota jelentősen javult, így a kórházban őrizetbe vették.

Egyelőre nem tudni, mi lehetett a támadás motivációja, és arra sincsenek jelek, hogy a merénylő radikalizálódott volna. Az Iszlám Állam nem vállalta a merényletkísérletet. A támadás előtti percekben azonban al-Hamami Twitter-oldaláról több arab nyelvű üzenetet is posztoltak, amelyek az Iszlám Államot éltetik, így elképzelhető, hogy bár nem volt kapcsolatban a terrorszervezettel, az ő nevükben követte el a merényletet.