Párizs üzent a barcelonai kormánynak

Fotó: MTI/AP / Emilio Morenatti

-

Franciaország szerint a független Katalónia azonnal kiesne az EU-ból.


Ha Katalónia egyoldalúan kikiáltja elszakadását Spanyolországtól, Franciaország nem fogja azt elismerni – mondta Nathalie Loiseau, Franciaország Európa-ügyi minisztere. Szerinte "nem lehet Katalóniát csak azzal a népszavazással definiálni, amelyet az elszakadáspártiak rendeztek meg".

Loiseau szerint ha a katalán függetlenséget elismernék, annak "az első következménye az lenne, hogy automatikusan távozna az EU-ból".

"Az a legfontosabb, hogy ez a válság, mert válságról van szó, a spanyol politikai erők közti párbeszéddel megoldódjon" – mondta a miniszter. "Miután Spanyolország egy nagy demokrácia, szó sincs arról, hogy a spanyol belügyekbe kellene avatkozni."

Katalóniában október 1-jén az alkotmánybírósági tiltás ellenére tartottak függetlenségi népszavazást. A hivatalos végeredmény szerint 2,28 millió ember, a választásra jogosultak 43 százaléka vett részt a népszavazáson, és 90,18 százalékuk támogatta az elszakadást Spanyolországtól.

A katalán kormány eltökélt szándéka, hogy a függetlenségi pártok támogatásával a katalán parlament határozatot fogadjon el Katalónia egyoldalú elszakadásáról. Ezután tárgyalásokat kezdene a függetlenedésről a spanyol állammal, amely azonban várhatóan nem lesz partner ebben.