Párizs újabb merényletekre számít Európában

Fotó: AFP / THOMAS SAMSON

-

„Nem az a kérdés, hogy lesz-e ismét támadás Franciaországban és Európában, hanem az, hogy hol és mikor” – mondta Manuel Valls miniszterelnök. 1900, dzsihadistákkal kapcsolatban álló embert tartanak állandó megfigyelés alatt.


A francia kormány a terrorveszély miatt a titkosszolgálatok jogköreinek megerősítését előíró törvénytervezetet terjeszt a parlament elé.

A Charlie Hebdo szatirikus hetilap elleni január 7-i és a két nappal későbbi, egy zsidó élelmiszerboltban elkövetett terrortámadások óta 10 ezer katonát rendeltek ki 830 épület védelmére Franciaországban: abból 310, elsősorban zsidó kulturális vagy vallási intézmény a fővárosban, illetve annak környékén. A terrorelhárítási szervek szerint ezzel nem lehet megakadályozni egy újabb támadást, a védelmi minisztérium pedig nem titkolja, hogy egyre nehezebb feladat a védelem megoldása.


A fenyegetettség állandósult. Nem telik el nap riadó nélkül, Szíriába vagy Irakba dzsihadistákat toborzó hálózatok leleplezése nélkül

– mondta egy védelmi forrás.
A miniszterelnök elismerte, hogy 1900, a dzsihadista körökkel kapcsolatban álló embert tartanak szigorú megfigyelés alatt Franciaországban, de csak minden második, Szíriába utazó dzsihadistajelöltet tudnak kiszúrni még elindulása előtt.
  • A védelmi minisztérium szerint 4 ezerre tehető azok száma, akikről rossz szándék feltételezhető.
  • A dzsihadisták a legjobb technikát használják, a titkosszolgálatok futnak utánuk.
  • Fejenként hét-nyolc SIM kártyát használnak, a legügyesebbek már nem beszélnek telefonon, csak üzeneteket küldenek.
A titkosszolgálatokat leginkább az a kétszáz fiatal aggasztja, akik, miután harcoltak vagy kiképzést kaptak az Iszlám Állam dzsihadista szervezet soraiban Irakban vagy Szíriában, hazatértek Franciaországba. A legtöbben közülük bűncselekményeket hajtottak végre az iszlamistákkal, nem tartja őket vissza az erőszak – mondta egy titkosszolgálati vezető. Ezért kell ezeket a fiatalokat a lehető legszigorúbb megfigyelés alá vonni.
Ugyanakkor, ahogy az a Charlie Hebdo elleni merényletet végrehajtó Kouachi testvérek esetében is bebizonyosodott, a dzsihadista hálózatoknak a társadalomba visszailleszkedett korábbi tagjai ugyanolyan veszélyesek lehetnek később, ezért az ő megfigyelésüket sem szabad elhanyagolni.


A terrorveszélyt Párizs szerint az is növeli, hogy valószínűleg rivalizálás folyik az al-Kaida terrorhálózat és az újonnan létrejött Iszlám Állam között, amely a média figyelmét magára irányítva egyre több erőszakos túszejtést, kivégzést hajt végre.

Ezek célpontjai a repülőterek lehetnek.
Az Iszlám Állam ezzel párhuzamosan Európában tervezhet újabb terrortámadásokat a francia szervek szerint.