Párizs "nagyon kockázatosnak" tartja a brit EU-referendumot

-

„A britek egy labdarúgóklubhoz csatlakoztak. Nem lehet a mérkőzés közben azt mondani, hogy mostantól rögbizni fogunk”. A francia külügyminiszter pár órával azelőtt tartotta fontosnak kijelenteni ezt és sok minden mást is, hogy a brit miniszterelnök Párizsba érkezik, ahol előadja terveit az EU reformjáról, amely nélkül a szakításra fog buzdítani a népszavazáson.


"Elindította a referendum tervét, ez nagyon kockázatos dolog" - mondta Laurent Fabius a France Inter francia közszolgálati rádióban. "Eléggé veszélyesnek tartom ezt a folyamatot" - tette hozzá.

"A britek megszokták, hogy ezt mondják nekik: Európa rossz dolog. Ha megkérdezik őket, megvan a kockázata annak, hogy úgy is válaszolnak, hogy Európa rossz dolog" - hangsúlyozta Fabius.

A külügyminiszter szerint bizonyos, hogy Nagy-Britannia veszítene a legtöbbet az Európai Unióval való szakítással, de ez Európa számára is kedvezőtlen hatással járna. Fabius emlékeztetett arra, hogy Nagy-Britannia a világ egyik vezető gazdasági hatalma, valamint katonai és diplomáciai hatalom is. "Ha egy ilyen fontos ország elhagyná Európát, az nagyon rossz érzést keltene Európáról" - mondta.

"Azt szeretnénk, ha Nagy-Britannia az Európai Unióban maradna. De ugyanannyira igent mondunk az EU javítására, mint ahogy nem tudunk egyetérteni a szétesésével" - hangoztatta Fabius.

Francois Hollande francia elnök csütörtökön munkavacsorán tárgyal David Cameron brit miniszterelnökkel az EU reformjáról.

"Meglátjuk, mit kér Cameron. Meg fogjuk hallgatni" - mondta Fabius.

A brit kormány most készül a parlament elé terjeszteni a népszavazás megrendezésének részletes tervét. A kormányprogram alapvető szándéka, hogy a referendum előtt London újratárgyalja Nagy-Britannia és az Európai Unió viszonyrendszerét Brüsszellel.