"Párizs gyásza és félelme ma minden európaié"

-

A párizsi terrortámadásban legkevesebb 150 ember meghalt, a merényletet dzsihádisták követték el, az egyik elfogott merénylő azt mondta, őt és három társát az Iszlám Állam szervezte be. Két támadót a rendőrök lőttek le, 8 öngyilkos merényletben halt meg. Párizs belvárosában bombákat robbantottak, lőttek, és egy koncertteremben túszokat szedtek. Franciaországban rendkívüli állapotot hirdetett ki az elnök. Részletes tudósításunk itt, következzenek a magyar pártok reakciói.


A Fidesz frakció közleménye szerint Párizs gyásza és félelme ma minden európaié. Magyarország kormányzó pártja a magyar emberekkel együtt osztozik az áldozatok hozzátartozóinak és az egész francia nemzet fájdalmában.
A terror és a tömeges gyilkosságok nem maradhatnak következmények nélkül. 

Orbán Viktor miniszterelnök még éjjel megszólalt, őszinte részvétét fejezte ki, és közölte, Magyarország a szolidaritásáról biztosítja Franciaországot. Áder János köztársasági elnök részvéttáviratot küldött a magyar elnök Párizsba, ebben azt ígérte, Franciaország számíthat Magyarország elkötelezettségére és támogatására.


A Demokratikus Koalíció elnöke szerint egyszerre megrendítő és felháborító a tegnap éjszaka elkövetett párizsi terrortámadás. Gyurcsány Ferenc szerint a legkevesebb, hogy a gyászban osztozunk az áldozatok hozzátartozóival, barátaival, a francia néppel.
Szinte lehetetlen nem gyűlölettel válaszolni a gyűlöletre, de mégis meg kellene próbálni, hogy emberek maradjunk.

Gyurcsány Ferenc szerint 2015. november 13. Európa szeptember 11-éje lesz. Szinte minden megváltozik - tette hozzá a pártelnök. "Csak rajtunk múlik, hogy az elkerülhetetlenül bekövetkező változások emberibbé, jobbá teszik-e Európát, vagy mi is a gyűlölet martalékaivá válunk. A döntés is, a felelősség is a miénk."


A párt gyertyás megemlékezést tart délután a francia nagykövetség előtt.


A Jobbik elnöke, Vona Gábor közleményben azt írta, a párt együtt érez a francia nemzet fájdalmával. "Sajnos bekövetkezett az, amitől hónapok óta tartottunk. Ugyan még keveset tudunk a merényletek konkrét hátteréről, de a döbbenet és a gyász érzése után Európának több dolgot újra kell gondolnia."


A PM társelnöke, Szabó Tímea azt írta, "nincsenek szavak a párizsi támadásra. Nincs a világon gyalázatosabb dolog a terrorizmusnál, ártatlan életek kioltásánál." Szerinte fejet kell hajtani az előtt a bátorság, segítségnyújtás és szolidaritás előtt, amit a franciák mutattak a "nyitott ajtók" mozgalommal.


Soha nem adhatjuk át magunkat a gyűlöletnek és a félelemnek. Sem a rohadt ISIS, sem más alávaló szervezet nem tántoríthat minket el attól, hogy higgyünk a békében, az egymásnak nyújtott segítségben.

Szabó Tímea Martin Luther Kingtől is idéz, méghozzá azt: "Úgy döntöttem, hogy ragaszkodom a szeretethez. A gyűlöletet túl nagy teher elviselni".


Az MSZP közleményben azt írta, mély megdöbbenéssel értesültek a párizsi terrortámadásról, az áldozatok hozzátartozóinak részvétüket fejezték ki.

"Az ilyen és ehhez hasonló gaztettek megelőzéséhez a világ polgárainak összefogására van szükség, a döntéshozóknak pedig - politikai és vallási nézeteiktől függetlenül - sürgősen cselekedniük kell, hogy megállíthassuk a fanatikusokat, az őrült gyilkosokat."

Az MSZP szerint a terrorizmus elleni mind intenzívebb és hatékonyabb küzdelem az Európai Unió közös feladata is, mindenki közös érdeke, és egyik tagállam sincs egyedül ebben a küzdelemben.


Veled vagyunk Franciaország - üzente a Magyar Liberális Párt, amely szintén részvétét fejezte ki.

"Péntek este mindannyiunkat megtámadtak, akik hiszünk a szabadságban, a demokráciában és a humanizmus értékeiben. Elítéljük a terroristák gyáva és aljas tettét, ami nem maradhat következmények nélkül" - teszik hozzá. A párizsi merénylet is rámutat arra, hogy a terrorizmus elleni küzdelem a szabad világ önvédelmének legfontosabb feladata és ez a szégyenletes tett meg kell hogy sokszorozza elszántságunkat, határozottságunkat a terrorizmus és hátországa elleni következetes fellépésre - írta a párt.


Az Együtt is elítélte a barbár párizsi terrortámadás-sorozatot, amellyel a párt szerint egész Európát megtámadták, valamint részvétüket fejezték ki a hozzátartozóknak.

A párt abban bízik, hogy a gyors nyomozás meg tudja állapítani a tettesek kilétét, motivációját, és erre majd a nemzetközi közösség megfelelő választ lesz képes adni. Magyarország kötelessége, hogy ebben támogassa Franciaország erőfeszítéseit, a demagóg és kapkodó válaszokat azonban elutasítják.

"A tegnap este történtek ismét fájdalmas határozottsággal hívják fel a figyelmet az arctalan terror elleni közös, nemzetközi erőfeszítések fontosságára. A gyűlölet ellen küzdeni, és néha harcolni kell. A szabadságnak és egymás kölcsönös tiszteletének nincs történelmi alternatívája.