Párizs betiltja a túl vékony modelleket

Fotó: AFP / ALBERTO PIZZOLI

-

Elfogadta pénteken a francia nemzetgyűlés azt a javaslatot, amely az anorexia elleni küzdelem érdekében megtiltja a túlságosan vékony modellek alkalmazását.


Az egészségügyi törvénytervezethez benyújtott módosítás értelmében:


„a modelltevékenység gyakorlása tilos minden olyan személy számára, akinek alacsonyabb a testtömegindexe az egészségügyi minisztérium által meghatározott szintnél”.

Az ügynökségeknek orvosi jelentésekkel kell ezentúl igazolniuk, hogy modelljeik egészséges testtömegindexszel rendelkeznek. A törvény megsértéséért hat hónapig terjedő börtönbüntetés és 75 ezer eurós (22,8 millió forint) pénzbírság szabható ki.


Az intézkedés révén Franciaország is csatlakozik azon országokhoz – Izrael, Spanyolország és Olaszország –, amelyek már korábban felléptek a veszélyesen sovány manökenek idealizálása ellen.

Csütörtökön a képviselők a egészségügy törvény részeként már elfogadták azt a passzust, amely azokat bünteti, akik a szélsőséges soványság elérésére buzdítanak. Mellékhatásokkal járó, hosszan tartó táplálkozási korlátozásokat népszerűsítenek, amelyekkel életveszélynek tehetnek ki egy embert, vagy veszélyeztethetik az egészségét.

Ez elsősorban az anorexiát támogató internetes oldalak beszüntetése érdekében született. A portálok működtetői egy évig terjedő szabadságvesztéssel és 10 ezer eurós (3 millió forintos) pénzbírsággal sújthatók, amennyiben az egész törvénycsomagot jóváhagyja majd a parlament.

A nemzetgyűlési vita után a tervezetet a szenátusnak is jóvá kell majd hagynia. A francia egészségügyi minisztérium szerint az országban mintegy 40 ezren küzdenek anorexiával, az érintettek 90 százaléka nő.