Párizs: 8 támadó meghalt, további terroristák vannak még szökésben

Fotó: AFP / KENZO TRIBOUILLARD

-

Kína és Nagy-Britannia is felajánlotta segítségét a francia kormánynak a párizsi terrortámadások után. Megszólalt az iráni elnök és a Vatikán is, a U2 lemondta szombati párizsi koncertjét.


Nyolc terrorista halt meg a pénteki párizsi terrortámadások után, közülük heten felrobbantották magukat - közölte a francia ügyészség szombaton késő hajnalban.

Agnes Thibault-Lecuivre, a hatóság szóvivője az AP amerikai hírügynökségnek elmondta, hogy a nyolcadik terroristát a biztonsági erők lőtték le, amikor megrohanták a Bataclan koncerttermet. Hozzátette: elképzelhető, hogy további terroristák vannak szökésben. A legbrutálisabb támadást éppen a Bataclanban hajtották végre, ahol túszejtés és túszszabadító akció is volt.


Rémálom volt

- mondta Philippe Juvin, a Georges-Pompidou Kórház baleseti és sürgősségi osztályának vezetője a Telegraph beszámolója szerint. A kórház 50 súlyosan sérült embert fogadott a tragédia éjszakáján.

"Soha nem láttam ehhez hasonlót. Erre nincsenek szavak. Ez a rémálom éjszakája volt. A kórház dolgozói közül sokan önként bementek, hogy segítsenek. Többségében lőtt sérülteket láttunk el, sokan pszichésen is sokkoltak a történtek. A fő, hogy ezeket az embereket meggyógyítsuk és megvédjük. A többit meglátjuk holnap."A párizsi főügyész azt mondta, hogy több szálon indult vizsgálat, a belbiztonsági, a terrorellenes és a bűnügyi hatóságok is dolgoznak az ügyön.

Párizsban a merénylők hat helyen csaptak le: a nemzeti stadionban, ahol éppen a francia-német válogatott labdarúgó-mérkőzés zajlott, a Bataclan rendezvényteremben, ahol rockkoncertet tartottak, továbbá a Voltaire körúton, a Charonne körúton, az Alibert utcában és a Fontaine au Roi utcában éttermek vagy bárok szomszédságában. A támadásoknak legalább 120 halálos áldozata van, de elképzelhető, hogy ez a szám még nőni fog, mert a mintegy 200 sebesült közül nyolcvannak súlyos az állapota.

A Párizsban elkövetett terrortámadások után több amerikai nagyvárosban is megerősítették a biztonsági intézkedéseket, amelyek elsősorban New Yorkra, Bostonra, Miamira, Chicagóra, Los Angelesre terjednek ki. Bill de Blasio, New York polgármestere pótlólagos erőket irányított Franciaország állandó ENSZ-képviseletéhez, főkonzulátusához és számos más francia érdekeltség irodájához. Fokozott készültségbe helyezték a New York-i terrorelhárítás rendőrségi irányítóközpontját, valamint más, hasonló feladatú különleges egységeket. New York belvárosában, Manhattanben megerősítették a rendőrjárőröket, a híres Times Square-en is nagy a rendőri jelenlét. Hasonló biztonsági és elővigyázatossági intézkedéseket vezettek be Bostonban, Miamiban, Chicagóban és Los Angelesben.

Közben Kína jelezte, kész csatlakozni Franciaországhoz és a nemzetközi közösséghez a biztonsági együttműködés erősítése és a terrorizmus elleni harc érdekében - mondta az ország elnöke telefonon francia kollégájának szombaton, a párizsi merényletek után. Hszi Csin-ping hívta fel Francois Hollande-ot, és "a leghatározottabban" elítélte a péntek éjjeli támadásokat, majd részvétét fejezte ki az áldozatok családjának - közölte a kínai külügyminisztérium internetes oldalán.

A brit miniszterelnök is felajánlotta kormánya segítségét Franciaországnak. David Cameron a Twitter üzenőportálon és személyes Facebook-oldalán egyaránt közzétett rövid nyilatkozatában megdöbbenésének adott kifejezést a péntek éjjeli párizsi terrortámadások miatt, és közölte, hogy Nagy-Britannia minden tőle telhető segítséget megad Franciaországnak.Justin Welby, Canterbury érseke, az anglikán egyház legfőbb vallási méltósága Twitter-üzenetében mélységes tragédiának, kétségbeejtő hírnek nevezte a párizsi merényleteket. "Együtt sírunk az érintettekkel" - tette hozzá az egyházi vezető.

A brit külügyminisztérium sürgősséggel vizsgálatot kezdett annak kiderítésére, hogy az áldozatok között vannak-e brit állampolgárok.

Haszan Róháni iráni elnök Francois Hollande francia államfőhöz írt üzenetében kifejtette: "Az iráni nép nevében, amely ugyancsak áldozata a terrorizmusnak, határozottan elítélem ezeket az emberiség ellen elkövetett bűncselekményeket, egyben részvétemet nyilvánítom a francia népnek és kormányának gyászában". Az elnök egyben lemondta Olaszországot, a Vatikánt és Franciaországot érintő európai körútját, amelyre szombaton indult volna.

Lemondta szombati párizsi koncertjét a U2 is a terrortámadások miatt. Az ír rockegyüttes közölte: egy másik, "megfelelő" alkalommal megtartják a fellépést a francia fővárosban. "Reméljük és imádkozunk érte, hogy valamennyi rajongónk biztonságban legyen Párizsban" - közölték a U2 tagjai.

Megszólalt a Vatikán is. "A Vatikánban figyelemmel követjük a borzalmas párizsi híreket. Megdöbbent bennünket az értelmetlen és gyűlölködő terrorista erőszaknak ez az újabb megnyilvánulása, amelyet a lehető legélesebben elítélünk a pápával és mindazokkal együtt, akik szeretik a békét. Imádkozunk az áldozatokért és a sebesültekért és az egész francia népért" - üzente Feredico Lombardi szóvivő. "Az egész emberiség békéje ellen történt támadás, amely határozott, közös választ követel" - hangsúlyozta.