Párbeszédrendőrök a magyar–románon

-

Úgynevezett párbeszédrendőrök teljesítenek szolgálatot a vendégszektorban az esti magyar–román meccs idején – mondta Csiszér-Kovács Viktória, az Országos Rendőr-főkapitányság szóvivője.


A meccs előtti sajtótájékoztatón a szóvivő kifejtette: románul jól beszélő magyar rendőrökről van szó, akik tájékoztatják a szurkolókat a jogaikról és kötelezettségeikről, adott esetben arról: mikor indulhatnak el, vagy épp meddig kell várakozniuk, vagyis a folyamatos kommunikációban segítenek.

Emellett a magyar rendőrség és a román csendőrség együttműködik, és közösen járőröznek a stadionban, a vendégszektorban, a hazai szektorban pedig magyar rendőrök teljesítenek szolgálatot.

A Készenléti Rendőrség parancsnoka fokozott ellenőrzést rendelt el Budapest, valamint Bács-Kiskun, Békés, Borsod-Abaúj-Zemplén, Csongrád, Hajdú-Bihar, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Pest és Szabolcs-Szatmár-Bereg megye teljes területére a meccs miatt, egészen szombat délig. Ennek célja a közrend és közbiztonság fenntartása, a bűncselekmények és szabálysértések számának visszaszorítása, a jogellenes cselekmények megakadályozása, valamint a közlekedési balesetek megelőzése.

A rendőrök igazoltathatnak, járműveket vizsgálhatnak át, a közbiztonságra veszélyt jelentő eszközöket, anyagokat lefoglalhatnak.