Paralimpia: három kvótát kaptak a magyarok az oroszok kizárása miatt

-

A magyar csapat három kvótát kapott az orosz sportolók kizárása miatt a szeptember 7-én kezdődő riói paralimpiára.


A Magyar Paralimpiai Bizottság (MPB) szerdai közleménye szerint a 267 kizárt orosz parasportoló helyeit a Nemzetközi Paralimpiai Bizottság (IPC) újraosztotta, ennek értelmében Mezei Katalin és Sztanó György paraerőemelők, valamint Mató Gyula kerekesszékes vívó kapott kvótát. Velük együtt már 43 fős a magyar paralimpiai csapat, soha nem indult ekkora létszámú egyéni versenyzői csapat paralimpián Magyarországról. A legnagyobb létszámú, 54 fős magyar csapat 2000-ben, Sydneyben vett részt paralimpián, 36 egyéni versenyzővel és 18 csapatjátékossal.


"Követtük az orosz parasportolók kizárásával kapcsolatos fejleményeket és fel voltunk készülve erre a lehetőségre. Hetekkel ezelőtt informálisan jeleztük több sportolónknak is, hogy maradjanak edzésben, mert sor kerülhet a részvételükre" - idézi a kommüniké Szabó Lászlót, a Magyar Paralimpiai Bizottság elnökét, aki hangsúlyozta, mindhárom versenyző "hajszállal" maradt le eredetileg a paralimpiáról. - "Az élet most visszaadta nekik az esélyt."

"Büszke vagyok rá, hogy vasárnap a Nemzeti Színházban, az eskütételi ünnepségen immár 43 sportolót fogadhatja meg, hogy büszkén és sportszerűen fogja képviselni a hazáját" - áll a közleményben.

A három indulási jogot azt követően ítélték a magyaroknak, hogy a nemzetközi Sportdöntőbíróság (CAS) kedden megerősítette az IPC augusztus 7-én bejelentett határozatát, mely szerint az orosz sportolók nem indulhatnak a paralimpián, amelyet szeptember 7. és 18. között rendeznek Rio de Janeiróban. Az IPC azután döntött a kizárásukról, hogy az elhíresült McLaren-jelentésben 35 olyan doppingesetet is felsoroltak, amely az orosz parasportolókat érintette.