Paralimpia-botrány: a MOB-ot és a kormányt is belekeverte az elnök

Fotó: MTI/MTVA / Kollányi Péter

-

Lejárató kampány áldozatának tartja magát Gömöri Zsolt, a Magyar Paralimpiai Bizottság elnöke. Vasárnapi sajtótájékoztatóján a lemondását követelőknek támadt.


Gömöri szerint a kampány mögött Nagy Zsigmond, a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) nemzetközi igazgatója, Tamás Henriette Brigitta, az Emmi sportért felelős államtitkárságának szakértője és az MPB korábbi munkatársa, Zachár Attila, az MPB egykori erőemelő szakbizottságának korábbi vezetője, valamint Sas Sándor fekve nyomó parasportoló áll. Az állítását egy pénteken megkapott, hónapokra visszanyúló emailekből álló dossziéra alapozza. Gömöri szerint a lejárató kampány akkor kezdődött el, amikor április 15-én Zachár Attila megtudta, hogy szakosztályát megszüntette a Magyar Paralimpiai Bizottság. Az elnök azt is megnevezte, ki írhatta a lemondását sürgető névtelen sportolói levelet.


A sajtótájékoztatón Gömöri javasolta a Magyar Paralimpiai Bizottság elnökségének, hogy kezdeményezzenek rendőrségi és ügyészségi vizsgálatot. Emellett közölte, hogy május 26-ára rendkívüli elnökségi ülést hívott össze. A feltételezett összeesküvőre még kért egy, az etikai és jogi bizottság által elvégzendő vizsgálatot is, újságírói kérdésekre viszont nem válaszolt.


Május elején derült ki, hogy 2012-ben Deutsch Tamás, MPB alelnök javaslatára a szervezet vissza nem térítendő támogatást ítélt meg Gömöri Zsoltnak, hogy kifizethesse devizahitelének végtörlesztését. Akkor Gömöri azt nyilatkozta, hogy ebben semmi különös nincs, fizetésemelés helyett kapta a támogatást. Pár nappal később azonban visszafizette a hárommilliós támogatást.


Az eset után több paralimpikon és paralimpiai bajnok követelte névtelen levélben az elnök lemondását. Május 21-én pedig több parasportoló nevében csoportos feljelentést tettek Gömöri ellen. A sportolók ekkor már nem csak az elnököt, hanem a hárommilliós támogatást jóváhagyó felügyelőbizottság lemondását is követelték.