Paraguayban tízezreket telepítettek ki a súlyos árvizek miatt

Fotó: AFP / NORBERTO DUARTE

-

Több mint 37 ezer embert költöztettek ki otthonából Paraguay fővárosában az árvizek miatt – közölték csütörtökön a helyi hatóságok. Még 25 napig nem fog csökkenni a vízszint.


Asunción több városnegyede került víz alá amiatt, hogy a Paraguay folyó kilépett a medréből, miután vízszintje túllépte a hatméteres magasságot. Az egyik leginkább sújtott városrész az a szegénynegyed, amelyet július közepén keresett fel Ferenc pápa paraguayi látogatása alkalmával.


Meteorológusok szerint a folyó szintje csak 25 nap múlva kezd majd csökkenni. Az El Niño-jelenség okozta heves esőzésekkel hozzák kapcsolatba a folyó áradását.A rendszertelen időközönként jelentkező El Niño magas hőmérsékletet idéz elő a Csendes-óceán keleti térségében, 5-9 fokkal emelkedik a víz hőmérséklete. Ez Dél-Amerikában általában heves esőzéseket okoz, Délkelet-Ázsiában pedig szárazságot. A jelenség okozta erős szélviharok megbéníthatják az olajkitermelést a Mexikói-öbölben.

A tudósok gyanúja szerint az általános felmelegedés okolható a potenciálisan pusztító jelenség gyakoriságának növekedésével. Legutóbb 2009–2010-ben volt erős az El Niño-hatás. A jelenlegi El Niño néhány hónapja kezdődött, és várhatóan 2016-ig tart.