Parádézó negyvenesek klubja Amerikában

-

Mindenki annyi idős, amennyinek érzi magát, nemde? Gyorsan rávágnánk, hogy ez így van, de a profi sportok embert próbáló világában azért nem ilyen egyszerű a helyzet. Azt az extra terhelést, amit a csúcsatléták kapnak, azért megérzi az ember teste. 30 év felett már veteránokról, 40 felett pedig fizikai csodákról beszélünk. Alábbi listánkban az amerikai profi ligák korelnökeiről lesz szó.


Leg, Leg, Leg:

Mr. Hockey, azaz Gordie Howe 1980-ban, azaz 52 évesen akasztotta végleg szögre a korcsolyát, ez csúcs, természetesen. A mai napig tartja a legtöbb alapszakasz-meccs (1767) és a legtöbb játszott szezon (26) csúcsát. 23-szor szerepelt All-Star gálán (5 évtizedben). 1971-ig a Detroit Red Wings játékosa volt, ahonnan visszavonult, majd az 1979/80-as szezonra tért vissza még egyszer a ligába a Hartford Whalershez.


Személyesen


A focipályán George Blanda „húzta legtovább”, ő is 26 szezont játszott (4 csapatban: Chicago Bears, Baltimore Colts, Houston Oilers, Oakland Raiders), mielőtt 48 évesen elköszönt a zöld gyeptől. A pályán irányítóként és rúgójátékosként is lehetett rá számítani. Utolsó meccsén 1976-ban mezőnygólt és extra pontot is szerzett a Steelers elleni konferenciadöntőben, de 16-10-re kikaptak. A parketten Nat Hickey a rekorder a maga 45 évével. 1948-ban az NBA jogelődjének számító BAA-ban a Providence Steamrollers edzője volt, és két nappal a 46. születésnapja előtt reaktiválta magát egy meccsre, amin 2 pontot is szerzett.


Újkori csúcstartók:

Chris Chelios hosszú éveken át szolgálta a Canadienst, a Blackhawkst és a Red Wingst, ám az Atlanta Trashers szerelésében búcsúzott – köszönhetően annak, hogy 2010-ben 48 évesen bevetették hét meccsen. Az „öregségi listán” második a hokisok között Howe mögött.


Elnyáhetetlen


A koppenhágai születésű rúgó, Morten Andersen egy szezonnyira volt attól, hogy megdöntse Blanda NFL korcsúcsát, de nem kapott szerződést 2008-ra, így 47 évesen játszotta utolsó meccsét az Atlanta Falconsban 2007-ben. Ettől függetlenül ő játszotta minden idők legtöbb meccsét, ennek nagy részét a New Orleans Saintsben. Kevin Willis nem volt A-kategóriás szupersztár az NBA-ben. Két dologról lehet rá emlékezni: Egyrészt közel 10 éven át volt Dominique Wilkins hű fegyverhordozója – ugyancsak Atlantában – a Hawksnál, másrészt hogy 2007 áprilisában 44 évesen kötött egy tíznapos szerződést a Mavericksszel, így megelőzte Robert Parisht ezen a listán.


Azért elég jól adta...


Aktív öregkor:

A még pályán lévő szép korúak közül a hokis Jaromir Jagr (a cikk fejlécében látható, fiatalos frizurát viselő cseh zseni) emelkedik ki, a héten töltötte be 44. életévét, és nyáron képes ifjú modellekkel hancúrozni, szezon közben pedig odateszi magát a Florida Panthersben és a cseh válogatottban. Januárban gólt szerzett az All Star-gálán.


Egész jó a vén csonttól


2015-ben a hoki-vb legjobbjának választották 43 (!!!) évesen, és nem lepődnénk meg, ha 2016-ban is ott lenne Oroszországban. A 43 éves Adam Vinatieri 1996 óta NFL-játékos, négyszeres Super Bowl-győztes és szinte minden csúcsot ő tart, amit rúgójátékos tarthat. A New England Patriots és az Indinapolis Colts is büszke lehet arra, hogy éveken át viselte a mezüket. Andre Miller egy hónap múlva tölti be a negyvenet, és szépen csendben lett az NBA korelnöke, és az aktív játékosok közötti gólpassz-csúcstartó. Egyszer régen, 2002-ben volt a liga gólpasszkirálya, összesen nyolc csapatban lépett pályára ma Kevin Garnettel (a harmadik legöregebb aktív NBA-játékossal) epizódszereplőként segítik a Minnesota Timberwolvest.

A Trash Talk február 19-i adásában többek között ezekről a játékosokról is szó lesz, illetve azokról is, akik negyvenen túl is menők maradtak, vagy épp ellenkezőleg, és leromboltak egy szép pályafutást a lezárással. A Sport1-en 21 órakor kezdődő műsorban a ceremóniamester Szaniszló Csaba mellett Bencsics Márk, Kangyal Balázs és Tőrös Balázs várja a nézőket. Szaniszló és Tőrös először lesz egy stúdióban Kangyallal azután, hogy egy hete sehogy nem akartak arról beszélni, hogy ott lóg a meze Torontóban a hoki hírességek csarnokában….Izgalmas beszélgetés lesz ez is.


KÖVESD A VS SPORTROVATÁT A FACEBOOKON IS!