Parádés névsorból kerülhet ki az új Néprajzi Múzeum tervezője

Fotó: MTI / SANAA építésziroda

-


Ma indult a regisztráció a Városliget Zrt. meghívásos, kétszakaszos nemzetközi építészeti tervpályázatán a Liget Budapest projektben szereplő új Néprajzi Múzeum megtervezésére.

Az épület a Városliget szélén, az Ötvenhatosok terén kap majd helyet (itt írtunk arról, hogy az eredeti látványtervek alapján hogy nézhetett volna ki). A Városliget átfogó és komplex megújítását szolgáló Liget Budapest projekt részeként a tervek szerint 2019-ben nyitja majd meg kapuit a Néprajzi Múzeum minden szakmai és látogató igényt kielégítő, új otthona.

A Néprajzi Múzeum új épületének tervezésére 2014-ben már lezajlott egy építészeti tervpályázat, melyből a francia Vallet de Martinis és a DIID építésziroda terve került ki győztesen, ám a Városliget megújítását és fejlesztését szolgáló Liget Budapest projektet véglegesítő kormánydöntés alapján a Néprajzi Múzeum tervezési területe új helyszínre, az Ötvenhatosok terének középső szakaszára került, ezért van szükség új tervpályázatra.


Hartvig Lajos és Bánáti Béla, a Bánáti + Hartvig Építész Iroda Kft. ügyvezetői, Nisizava Rjúe és Szedzsima Kazujo, a japán SANAA (Sejima and Nishizawa and Associates) építésziroda vezetői, valamint Baán László, a Liget Budapest Projekt miniszteri biztosa a Liget Budapest projekt keretében a Városligetben, a Petőfi Csarnok helyén felépítendő Új Nemzeti Galéria tervezési szerződésének aláírásán a Városliget Zrt. fővárosi irodájában 2015. december 10-én


A most kiírt építészeti tervpályázatra meghívott építészirodák a következők: Herzog & de Meuron, MVRDV, BIG – Bjarke Ingels Group, Bernard Tschumi Architects, Dominique Perrault Architecture, Sauerbruch Hutton, Coop Himmelb(l)au Architects, Emre Arolat Architects, OMA, Közti Zrt., Balázs Mihály és a BME Építészmérnöki kara, Napur Architect, valamint a Bánáti + Hartvig Építész Iroda. További két pályázói hely egyelőre üres, melyekért eddigi referenciáikkal hazai és nemzetközi építészirodák egyaránt versenybe szállhatnak. A Városliget Zrt. tájékoztatója szerint a Google-székház tervezője is pályázik, ám a meghívottak között nem sorolják fel a Clive Wilkinson Architectset, amely ezek szerint a két még üres helyre pályázhat.

A beérkező pályaműveket 11 tagú, magyar és nemzetközi múzeumi és építészeti szakemberekből álló zsűri bírálja majd el, az eredményhirdetés várhatóan 2016 májusában lesz.

A Liget Budapest projekt keretében eddig két új épület megvalósításáról született döntés, melyeket világhírű japán építészek terveznek. Az elbontandó, volt Hungexpo-irodaházak helyén épülő Magyar Zene Házát Sou Fujimoto, a Petőfi Csarnok helyén felépülő Új Nemzeti Galériát pedig a Pritzker-díjas SANAA építésziroda tervezi.