Parádés győzelemmel nyitott a hokiválogatott

Fotó: MTI / Kovács Tamás

-

A magyar jégkorong-válogatott 4-0-ra legyőzte Litvániát a budapesti olimpiai selejtezőtorna nyitófordulójában. Rich Chernomaz szövetségi kapitány csapata pénteken az észtekkel találkozik.


Jégkorong olimpiai selejtező, 1. forduló:
Magyarország–Litvánia 4-0 (1-0, 1-0, 2-0)
gólszerzők: Galló (15.), Hári (28.), Banham (43.), Kiss D. (46.)

A magyar együttes aktívabban, támadó felfogásban kezdte a mérkőzést. Fölénye a 15. percben érett góllá, amikor a debütáló Galló Vilmos lövését sodorta maga mögé a litvánok kapusa (1-0). Az újonc szerdán került a keretbe a sérült Sebők Balázs helyére, és mindjárt az első válogatott szereplésén ő nyitotta meg a gólok sorát.

A második harmadban néhány kiállítás nehezítette a magyarok dolgát, a házigazda egy kettős emberhátrányt is átvészelt, majd egyenlő létszámnál Hári János csapott le egy kipattanó korongra, és kettőre növelte a magyar előnyt. A harmad utolsó percei inkább a kakaskodásokról, összeszólalkozásokról szóltak, mint a játékról.


Vas János próbálja beterelni a korongot


A zárófelvonás elején Frank Banham távolról bombázott a litván kapuba, majd előbb a végig kiválóan védő Rajna Miklós mutatta be sokadik bravúrját, ezután pedig egy gyors ellentámadás végén Kiss Dániel talált be, kialakítva ezzel a 4-0-s végeredményt.

A találkozó után a szurkolók több ezer plüssállatot dobtak a jégre, amelyeket kórházban ápolt gyerekeknek juttat majd el a hokiszövetség.

„Nehéz mérkőzés volt, hiszen az ellenfelünk fegyelmezetten játszott, a kapusa pedig kiválóan védett. Ugyanakkor mi ragaszkodtunk a saját elképzeléseinkhez, ez pedig meghozta az eredményt. Ma a győzelem volt a legfontosabb, és hogy ebből önbizalmat merítsünk, ez különösképpen a fiatal játékosoknak fontos” – értékelt az M4 Sportnak Chernomaz kapitány.

A pénteki ellenfél, Észtország korábban simán, 6-2-re kikapott Lengyelországtól.

A további program:
péntek, 2. forduló:
Lengyelország–Litvánia 14.30
Magyarország–Észtország 18.00

vasárnap, 3. forduló:
Észtország–Litvánia 14.30
Magyarország–Lengyelország 18.00