Pár perc alatt kimutatható lehet a rák

Fotó: Thinkstockphotos / Thinkstockphotos

Amerikai kutatók egy papír alapú tesztet fejlesztettek ki, amelyet eddig egereken teszteltek.


Az eljárás hasonlít a terhességi teszthez, a rákot vizeletmintából mutatja ki - derült ki az amerikai tudományos akadémia folyóiratában megjelent tanulmányból.

A Massachusettsi Műszaki Egyetem kutatói a papírcsíkkal egereknél pontosan ki tudták mutatni a béldaganatokat és a vérrögök jelenlétét. A kutatócsoport vezetője, Sangeeta Bhatia szerint ez az első lépés egy olyan eszköz kifejlesztésére, amelyet majd az embereknél is alkalmazni lehet. Először nagy kockázatú csoportokra - rákbetegekre vagy azok rokonaira - szabják a tesztet.

A jelenlegi állás szerint a teszt elvégzése előtt a páciensnek nanorészecskéket tartalmazó injekciót kell beadni. A kutatók egy olyan nanorészecskeforumlán is dolgoznak, amelyet be lehet ültetni a bőr alá, így hosszú távon is meg lehetne figyelni az érintettet.

A kutatók elsősorban a fejlődő világok országaiban alkalmaznák a tesztet, ahol az utóbbi években meredeken nőtt a rákos megbetegedések száma. A rákosok 70 százaléka a fejlődő világban hal meg. A korai felismerés jelentősen javítana a betegek esélyein, de a fejlett országokban alkalmazott szűrővizsgálatok viszont túl drágák.